Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Medjugorje sziklái
Kolozsvári Szent Mihály templom  19.
Az igazság lehetővé teszi az egyetértést
2009-05-13 Forrás: Magyar Kurír
Május 11-én délután a Szentatya a jeruzsálemi Notre Dame Központ auditóriumában a vallásközi párbeszédért dolgozó szervezetek képviselőivel találkozott, és beszédet intézett hozzájuk.
A hitet mindig egy kultúra keretein belül éljük meg. A vallástörténet megmutatja, hogy a hívők egy-egy közössége a kultúrából merítve, azt alakítva halad előre fokról fokra, Istenhez való teljes hűségben. Ugyanez valósul meg a három monoteista hagyomány követőinek személyes életében is: amikor válaszolunk Isten hívására, Ábrahámhoz hasonlóan utat jelölünk ki saját kultúránkban – fogalmazott a pápa.

Ma, mintegy négyezer évvel Ábrahám után a vallások kultúrával való találkozása nem pusztán földrajzi szinten zajlik. A globalizáció egyes vonásai, különösen az internet világa sokféle értéket hordozó, hatalmas virtuális kultúrát teremtett. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az emberiség egyetlen családdá váljon, ugyanakkor a portálok korlátlan használata, ahol az emberek könnyen hozzáférhetnek az információkhoz, növelheti a részekre szakadást, a megosztottságot: az ismeretek egysége elaprózódik, az akadémiai és etikai hagyományokból elsajátított összetett kritikai és megkülönböztető-képesség olykor elhalványul.

Mit adhat a vallás a különböző kultúráknak, ellensúlyozva a gyors globalizáció e vonásait? „Sokan a vallások közötti különbségeket hangsúlyozzák, nekünk hívőknek világosan kell hirdetnünk azt, ami közös bennünk, hogy lehetséges egy olyan egység, mely nem jelent uniformitást. Sőt, nemcsak gazdagíthatjuk a kultúrát, hanem alakíthatjuk is: a hűséges vallásos élet visszhangozza Isten határozott jelenlétét, és olyan kultúrát formál, melyet nem az idő és a hely, hanem a hitből fakadó tettek és elvek alapjaiban határozzák meg” – mutatott rá XVI. Benedek.

A vallásos hit az igazságot feltételezi. Aki hisz, az igazságot keresi, és aszerint él. Bár vallásonként más-más eszközök által fogjuk fel az igazságot, ez ne tántorítson el bennünket attól, hogy tanúságot tegyünk az igazság erejéről. Együtt hirdethetjük, hogy Isten létezik, meg lehet őt ismerni, és minden embert arra hív, hogy életmódjával tiszteletben tartsa a világról alkotott tervét.

A pápa így folytatta: az igazságot fel kell kínálni mindenkinek, a társadalom minden tagjának szüksége van rá. Az igazság megvilágítja az erkölcs és az etika alapjait, átjárja az értelmet, amely segítségével túlléphet saját korlátain és kifejezésre juttatja legmélyebb közös törekvéseinket. Az igazság lehetővé teszi az egyetértést, ésszerűvé, tisztességessé, ellenőrizhetővé teszi a közéleti vitákat, valamint utat nyit a békéhez, mégpedig anélkül, hogy veszélybe kerülne a kulturális sokféleség és a különbözőségek tiszteletben tartása.

Mindannyian tudjuk, hogy ma Isten hangját kevésbé halljuk meg, az értelem is számos helyzetben süketté vált az istenire. Ez az űr azonban nem csendes űr. Éppen ellenkezőleg: önző elvárások zaja, üres ígéretek és hamis remények töltik be azt a teret, amelyben Isten keres minket. Mi megteremthetjük a béke, a mély elgondolkodás terét: ebben újra meghalljuk Isten hangját, amelyben újra felfedezhetjük az igazságot.

Beszédének végén a Szentatya a térségből érkezett intézményekhez és csoportokhoz fordult, akik elkötelezetten dolgoznak a vallásközi párbeszéd terén. Kiemelte: nap mint nap tanúságot tesznek az egyház meggyőződéséről, hogy Isten előtti kötelességünk nemcsak az istentiszteletben nyilvánul meg, hanem az itt élő emberekkel, a társadalommal, a kultúrával, a világunkkal való törődésben is. Tudjuk, hogy a köztünk lévő különbségeket soha sem szabad úgy bemutatni, hogy azok elkerülhetetlenül a feszültség forrásai, éppen ellenkezőleg: nagyszerű alkalmat jelentenek a különböző vallású híveknek, hogy egymást tiszteletben tartva éljenek együtt, és bátorítsák egymást az Isten felé vezető úton.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép