Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mikulás
Napodra
A pápa látogatása egy gyermekkórházban és az Aida menekülttáborban
2009-05-15 Forrás: Magyar Kurír
Szentföldi látogatásának hatodik napján, délután a Szentatya egy gyermekkórházat és egy palesztinok lakta menekülttábort keresett fel. Mindkét intézmény közvetlenül az Izrael által emelt fal mellett található.
„Veletek vagyok” – A Szentatya a gyermekkórházban

A betlehemi Jászol-téren mondott szentmise után a pápa egyenesen a Caritas gyermekkórházba hajtatott. A kórházban, amelyet a svájci és a német püspöki konferencia támogatásával működtetnek, több mint 30 000 beteget ápolnak, bár a kórházban csak 80 ágy áll rendelkezésre. A látogatás után elhangzott személyes benyomások – Kurt Koch baseli és Rober Zollitsch freiburgi püspök nyilatkozatai szerint, bár a kis betegek beszélni nem tudtak a Szentatyával, ám a szavak nélküli gesztusok is sokatmondóak voltak. „Önmagáért beszélt” az a tény, hogy a Szentatya a programban előírt időt mintegy negyedórával túllépte.

A pápa személyesen választotta ki a Szentföldön működő karitatív egyházi intézmények közül ezt a kórházat látogatásának helyszínéül. Beszédében Isten ajándékának nevezte, hogy ellátogathatott erre a helyre, amely a védtelen szenvedők számára a „béke oázisa”. Ez a hely megmutatja, hogy a szeretet képes legyőzni a gyűlöletet, a béke pedig győz az erőszak felett.

A nyomor okozta tipikus betegségekről, amelyekben a kis betegek szenvednek, a kórház palesztin főorvosnője, Hijam Awad Marzuka és Erika Nobs német szerzetesnő beszélt a Szentatyának. Szóltak azokról a nehézségekről is, amelyeket a kórház mögötti, Izrael által emelt falemelt fal okoz a betegek családjainak életében és magának a kórháznak a működésében.

A pápa megköszönte a kórház személyzetének a betegekért végzett szolgálatot, és az intézménynek egy modern, lélegeztetőgépre kapcsolható párásító rendszert adott ajándékba, amellyel a koraszülöttek ellátását tudják megkönnyíteni. Végül a Fatimai Szűzanya liturgikus emléknapján a Szűzanya oltalmába ajánlotta a kórház betegeit és személyzetét.

A falaknak le kell omlaniuk – Látogatás az Aida menekülttáborban

A tábor területén mintegy 5000-en élnek abból az 1,3 millió menekültből, akik otthonuk elhagyására kényszerültek, és ma Palesztina területén élnek. Az ENSZ által becsült adatok szerint ma világszerte 4,6 millió palesztin menekültet tartanak számon.

Az Aida menekülttáborban a Szentatya ismét felhívást intézett a nemzetközi közösséghez és minden érintett politikai erőhöz, hogy tegyenek meg mindent az igazságos és tartós béke megteremtéséért tiszteletben tartva valamennyi fél jogos igényét. „A diplomáciai erők csak akkor érhetnek el sikert, ha az palesztinok és izraeliek egyaránt véget vetnek a sorozatos erőszaknak. Az egész világ azt szeretné, hogy megszakadjon ez a spirál, és a helyzet kimozduljon a jelenlegi holtpontról – mondta XVI. Benedek. Ma, amikor a határok egyre inkább megnyílnak az államok között, tragikus látni, hogy még mindig falak emelkednek.”

A pápa az emberek közös vágyát fejezte ki, hogy véget érjen az az ellenségeskedés, amely ezt a falat felépítette, és arra buzdította mindkét felett, hogy legyen meg bennük a bátorság a félelem és a bizalmatlanság legyőzésére ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a veszítésekből és megsebzésekből fakadó bosszúvágyat. Nagylelkűségre van szükség, hogy többéves fegyveres összetűzések után a megbékélést keressük – hangsúlyozta.

„A történelem azt tanítja, hogy a béke csak akkor jön létre, ha amikor a konfliktusban érintett felek készek arra, hogy túllépjenek a vádaskodáson és készek együtt dolgozni közös célokért, komolyan véve a másik érdekeit és aggodalmait, határozottan bizalommal teli légkört építve. Teljes elszántságra és építő kezdeményezésekre van szükség a megbékéléshez. Ha mindkét fél azt várja, hogy a másik előzetes engedményeket tegyen, akkor tárgyalások csak patthelyzethez vezethetnek” – idézi a SIR a Szentatya beszédét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép