Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Áldott Karácsony
Mária ábrázolás
A szentszéki szóvivő értékelésa a pápa szentföldi útjáról
2009-05-17 Forrás: Magyar Kurír
A béke, a vallásközi párbeszéd, a helyi keresztények hitének megerősítése – ezek voltak a pápa zarándoklatának súlypontjai – mondta P. Federico Lombardi a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában.
A Szentatya – amint ezt előre jelezte – a béke üzenetét hirdette az államok, a különböző vallások, a katolikus egyház rítusai, és a keresztény felekezetek között. XVI. Benedek zarándoklata során nagy figyelmet szentelt beszélgetőpartnereinek: meghallgatta három állam, nevezetesen Jordánia, Izrael és a Palesztin területek politikusait, három vallás vezetőit, rabbikat, muftikat, különböző rítusú keresztényeket, sajátos problémáikat. A pápa mélyrehatóan megtapasztalta a Szentföld emberi és spirituális valóságát. Utazásának két alapvető dimenziója tehát ez volt: hirdette üzenetét és meghallgatta az ott élők szavát.

A pápa, mint minden keresztény, Jézus nyomait követte a Szentföldön. Ez azonban kevéssé került előtérbe a nemzetközi sajtóban. A Szentatya zarándokként kereste fel más nagy vallások szent helyeit is. Az egyház Jeruzsálem sajátos státuszát szorgalmazza, és azt a lehetőséget, hogy mindenki szabadon felkereshesse a három nagy vallás szent helyeit. A pápa zarándoklata tehát egyben ragyogó példája volt a vallásközi párbeszédre irányuló szándékának – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Federico Lombardi.

A pápa tudatában volt annak, hogy feszültségekkel teli térségbe zarándokol el. Ennek ellenére bátran vállalta, hogy tanúságot tegyen a keresztény hitről és reményről. A palesztin területeken ismételten leszögezte a Szentszék álláspontját, ez tükröződik a betlehemi fal előtt, a menekülttáborban, izraeli politikusoknak mondott szavaiban. Beszédei mindig rendkívül kiegyensúlyozottak voltak, ezért mindkét fél elfogadta, és tiszteletben tartotta mondanivalóját. A Szentatya mindig azt hangoztatta, hogy mindenki számára keresni kell a békét és a kiengesztelődést.

A szentföldi helyi egyház számára hagyott üzenetének lényege a bizalom, amely a hit bizonyosságán alapul. XVI. Benedek látogatása megerősítette, hogy halad előre az a folyamat, amelyet II. János Pál nyitott meg a nagy jubileumi évben tett szentföldi látogatásával – mondta többek között P. Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió főigazgatója.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép