Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Assisi Szent Ferenc
Jézus ábrázolás
Görög katolikusok Mátraverebély-Szentkúton
2009-05-19 Forrás: Katolikus Egyház
Idén első alkalommal rendezik meg a görög katolikus hívek mátraverebély-szentkúti zarándoklatát. Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök vezeti a szent liturgiát május 23-án a 11 órakor.
A máriapócsi nemzeti kegyhelyre rendszeresen érkeznek római katolikusok zarándokok szervezett csoportokban is, hogy a Szűzanya kegyképe előtt imádkozzanak. Másik nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton azonban eddig nem volt kifejezett búcsúnapja a keleti rítushoz tartozó katolikusoknak. A kegyhelyet ellátó ferences közösség ezért ebben az esztendőben, amikor a máriapócsi kegykép a bazilika felújítása miatt eredeti helyén nem látogatható, meghívta a görög katolikus egyházmegyéhez tartozó híveket, hogy zarándokoljanak el a mátrai búcsújáróhelyre.

Mátraverebély-Szentkutat és Máriapócsot azonban nemcsak az kapcsolja össze, hogy mindkét búcsújáróhely egyben nemzeti kegyhely, hanem a pócsi kegyoltár is. Azt ugyanis a pécsi ferencesek asztalosműhelyében készítették a II. világháború idején. A kegyoltárt szállító vonatszerelvényt út közben szőnyegbombázás érte, de csodával határos módon az a vagon, mely a faragott oltárt szállította, nem kapott találatot.

A hagyományteremtő görög katolikus búcsún 9 órától gyónási lehetőséget biztosítanak, a nap végén pedig az Istenszülő dicséretét, azaz a Parakliszt imádkozzák.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép