Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Róma.  Angyali szépség.  Topor Márta
IV. Honorius
Afrika jobban ellenáll a globalizációnak, mint a nyugati kultúrák
2009-05-20 Forrás: Vatikáni Rádió
„Az új evangelizáció lehetőségei a globalizáció szempontjából és azok hatása az afrikai kultúrára.” Ezzel a címmel mutatták be azt a könyvet, amely összegyűjti a tavaly Tanzániában tartott konferencia tapasztalatait. A kötet azzal a céllal készült, hogy új lendületet adjon a kulturális pasztorációnak.
Az Urbaniana Pápai Egyetemen rendezett könyvbemutatón részt vett Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke is

A globalizáció egyfajta feledékenységet okoz, ahogyan az az európai kultúrákban is bekövetkezett. Egy újfajta horizont nyílik meg, amely mindig egyre szabadabbnak tűnik, és azt sugallja, hogy felejtsük el gyökereinket, felejtsük el saját értékes gondolatainkat. Pozitív oldala azonban, hogy létrehoz egy olyan közös nyelvet, amelybe az afrikai kontinens is bekapcsolódhat a többi kontinenssel együtt és megismerheti a modernség teljességét. A könyv bevezetőjében Ravasi érsek magyarázza a globalizáció kifejezést, amely egyre jobban terjed az afrikai kultúrákban.

Nemcsak az afrikai, de az ázsiai kontinensen is, érezhető a globalizáció féktelen szele, amely főként az Egyesült Államokból és Európából érkezik. Ez az áramlat megpróbálta fölforgatni a helyi kultúrákat, átformálni, sőt egészen ledönteni őket, egy újfajta homogén világképet vezetve be, amely inkább egy szürke sivataghoz hasonlít, amelyet a gazdaság, a pénzügyek, a tudomány és a technika törvényei irányítanak. Azt kell azonban megállapítanunk, hogy az afrikai kultúra ellenállt, és a helyi jellegzetességekkel gazdagítota a globalizáció áramlatait.

A nyugati világ értékvesztésével ellentétben Afrika azt bizonyítja, hogy van identitása és értékei. Ezt bizonyítja az az afrikai mondás is amely így hangzik: „ Mindig akassz fel egy csillagot az ekére.” Ez a mondás arra emlékeztet minket, hogy nem létezik kizárólag a termelékenység. Természetesen létezik az eke, de azon túl létezik egy tündöklő, misztikus világ is, a transzcendencia. Az afrikaiak egy másik értéke az, hogy szimbolikusan is tudnak beszélni. És van egy sajátságos afrikai filozófia, életfelfogás, és lelkiség, amely emlékeztet minket nyugatiakat, hogy elvesztettük mindazt a gazdagságot, amely kétezer éven keresztül a keresztény és a görög-latin hagyományt jelentette.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép