Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A kollonádok
Pantheon a kivilágított szökőkúttal
Erdő Péter bíboros a keleti rítusú katolikus püspökök találkozóján
2009-05-20 Forrás: Magyar Kurír
Május 12. és 14. között rendezték meg Ungváron a keleti rítusú katolikus püspökök éves találkozóját, 40 küldött részvételével. Az összejövetelen jelen volt Cyril Vasil’ kinevezett érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának új titkára is.
A résztvevők Belorussziából, Bulgáriából, Ciprusról, Csehországból, Görögországból, Magyarországról, Olaszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkeztek. A tanácskozás idei témája az egyházi rend szentsége volt, amely a korábbi években elkezdett, szentségekről szóló sorozatba illeszkedett.

Az összejövetel újdonsága, hogy most az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) védnökségével került sor az eseményre, s részt vett rajta Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke. A magyar görög katolikus egyházat Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök képviselte. Janka Ferenc, a CCEE főtitkárhelyetteseként vett részt a találkozón.

Erdő Péter bíboros a „Szabadság, a hívek ellátása és a keresztény felekezetek közötti kölcsönösség” címmel tartott előadást. Bevezetőjében ismertette a CCEE védnökségének hármas célját is: a latin és a keleti rítusú sajátjogú egyházak közötti közösség kifejezése; a találkozók tartalmi és módszertani függetlenségének hivatalos formájú megerősítése; a tanácskozás értékeinek és a konzultációk eredményeinek közvetítése az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa felé.

A látogatásnak a határon túli magyarok lelkipásztori ellátását érintő mozzanata is volt. Május 13-án, az előadás előtti napon, a magyar prímás meglátogatta a tiszacsomai görög katolikus egyházközséget, amelynek paróchusa, Demkó Ferenc Szent István király ereklyét kért és kapott befejezés előtt álló új templomuk számára. A maroknyi közösség, amely a közelmúltban öt papi hivatást adott, örömmel fogadta a megtisztelő látogatást, a bátorító szavakat és a főpapi áldást. A hívek húsvéti éneke: „Feltámadt Krisztus halottaiból, legyőzte halállal a halált és a sírban lévőknek életet ajándékozott”, imába tömörítve fejezte ki azt a csodát, hogy itt a hívő és a nyelvi közösség minden nehézség ellenére megmaradt, élni és épülni akar.

2010-ben ünnepli a bolgár görög katolikus egyház a Rómával való egység 150. évfordulóját. A keleti rítusú katolikus püspökök jövő évi találkozóját Szófiában, október 7-től 10-ig, e jubileum megünneplésének összefüggésében rendezik meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép