Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

José de Ribera festménye
Rosa Mystica
Eckstein rabbi a pápalátogatásról
2009-05-20 Forrás: Evangélikus Egyház
Jechiel Eckstein, a Keresztény-Zsidó Nemzetközi Társaság alapítója a Wall Street Journalben megjelent cikkében jóval pozitívabban értékeli XVI. Benedek pápa izraeli látogatását, mint legtöbb honfitársa.
Eckstein rabbi cikkében rámutat: A zsidó-keresztény kapcsolatokat mindig is egyfajta teológiai eredetű kölcsönös gyanakvás, valamint az üldözés és az antiszemitizmus fájdalmas emlékei árnyékolták be. Az elmúlt fél évszázadban azonban gyökeres változás ment végbe az Egyház zsidóság iránti viszonyában. Az 1965-ben kiadott Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentummal, majd a nácizmust elítélő II. János Pál pápaságával a zsidók és katolikusok közti gyümölcsöző párbeszéd, a közeledés és a kiengesztelődés korszaka kezdődött, amit az tett lehetővé, hogy a pápa és a zsidó vezetők mindinkább a közös bibliai és erkölcsi értékekre koncentráltak.

Noha XVI. Benedek nem élvezi a zsidóságnak elődje iránt tanúsított jóindulatát, személyében 9 év után mégis újra a Katolikus Egyház feje látogatott Izraelbe. „Magam is a reptéri fogadó delegáció tagja voltam. Sajnos sok zsidó politikai és vallási vezető nem volt hajlandó eljönni. Pedig ha eljöttek volna, hallhatták volna, hogy a katolikus egyházfő a holokauszt zsidóságot sújtó, iszonyú szenvedéséről, az Izrael földjéhez való bibliai jogról, illetve a keresztény és a zsidó hit mély összetartozásáról beszélt. Ha vele tartottak volna útja során, hallhatták volna, hogy elítélte a holokauszttagadást és a mindenkori antiszemitizmust, és láthatták volna, amint a Siratófalnál imádkozott. Láthatták volna, hogy rabbikkal és politikai vezetőkkel, sőt a Gázában ma is túszként fogva tartott izraeli katona, Gilad Shalit szüleivel találkozott. Mindez csak néhány a szolidaritás és a kiengesztelődés gesztusai közül, amelyeknek a pápalátogatás során tanúi lehettek volna azok, akik bírálták a pápát" – fogalmaz a rabbi.

„Természetesen – folytatja – a pápa nem feddhetetlen. De kétségtelen, hogy nagyon tiszteli a zsidó vallást, és szilárdan kiáll Izrael állam biztonsága mellett. Számomra, aki 35 éve a zsidók és keresztények közötti tisztelet erősítéséért munkálkodom, rendkívül biztató volt a pápa látogatása, és úgy hiszem, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy letűnjön a sötétség és az erőszak kora, amely zsidók és keresztények viszonyát jellemezte. A világnak óriási szüksége van a kiengesztelődés e példájára. Imádkozom azért, hogy ez muzulmán 'unokatestvéreinkre' is kiterjedjen, hogy Ábrahám valamennyi gyermeke békére találjon egymással."
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép