Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mélykúti Szt. Erzsébet templom
Árpádházi királyi zászló
„Matteo Ricci jezsuita misszionárius ma is követendő példa a kultúrák közötti párbeszédre”
2009-05-20 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya május 6-i keltezéssel levelet intézett Claudio Giuliodori maceratai püspökhöz a P. Matteo Ricci halálának 400. évfordulójára emlékező jubiláris év megnyitása alkalmából. A jezsuita misszionárius, aki 28 éven át hirdette az Evangéliumot Kínában, a közép-olaszországi Marche- tartomány székhelyén.
Macerata városban született 1522. október 6-án. 1610. május 11-én hunyt el Pekingben. A maceratai egyházmegyében május 11-én kezdődött meg a misszionárius halálának közelgő negyedik centenáriumára emlékező ünnepségsorozat. A Szentatya levelét május 17-én, vasárnap olvasták fel a maceratai székesegyházban azon a szentmisén, amelyet Claudio Giuliodori püspök mutatott be.

A pápa emlékeztet rá: Matteo Ricci atya mély hittel, rendkívüli kulturális és tudományos felkészültséggel életének nagy részét annak szentelte, hogy gyümölcsöző párbeszédet kezdeményezzen Nyugat és Kelet között. Ezzel egyidejűleg jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Evangélium meggyökerezzen a kínai nép kultúrájában. Példája ma is követendő az európai és kínai civilizáció termékeny találkozásának elősegítésére.
A pápa csatlakozik mindazokhoz, akik megemlékeznek Macerata nagylelkű fiáról, aki az egyház engedelmes szolgája, Krisztus Evangéliumának bátor hírnöke volt. Intenzív tudományos és spirituális tevékenységéhez társult az a rendkívüli képessége is, hogy nagy tiszteletben tartotta a kínai kulturális és spirituális hagyományokat. Ez a magatartás különböztette meg küldetését, amely arra irányult, hogy keresse az összhangot a nemes, ezeréves kínai civilizáció és a keresztény újdonság között. A kereszténység minden társadalomban a megszabadítás és a hiteles megújulás kovásza, hiszen az Evangélium az üdvösség egyetemes üzenete. Minden emberhez szól, bármilyen kulturális vagy vallási közegben éljenek is.

Matteo Ricci jezsuita misszionárius apostolkodását prófétaivá tette az a mély rokonszenv, amelyet a kínaiak iránt érzett. A barátságról szóló értekezése nagy sikert aratott már első, 1595-ös kiadásakor. Barátságát a helyi lakosság viszonozta – írja levelében a pápa. Ricci atya a nehézségek és értetlenségek ellenére haláláig hűséges kívánt maradni evangelizáló stílusához. Munkájában tudományos módszereket alkalmazott. Lelkipásztori stratégiáját egyrészt arra alapozta, hogy tiszteletben tartotta a keresztény hitre tért kínaiak egészséges helyi szokásait, másrészt tudatában volt annak, hogy a kinyilatkoztatás ezeket még inkább érvényre juttatja és kiegészíti. Távolbalátó inkulturációs tevékenységének részét alkotta, hogy folyamatos kapcsolatban állt az ország értelmiségével.

A jubileum legyen jó alkalom arra, hogy Olaszországban és Kínában elmélyítsék Matteo Ricci atya személyiségét és művét. Példáját követve közösségeink, amelyekben különböző kultúrájú és vallású emberek élnek együtt, növekedjenek a befogadás és a kölcsönös tisztelet gyakorlásában – írja a maceratai püspökhöz intézett levelében XVI. Benedek pápa, áldását adva a jubiláló egyházmegyére.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép