Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Munkácsy Mihály: Krisztus mellkép
Feszület
Csíksomlyói búcsú: nemzeti buli, üzlet, vagy zarándoklat?
2009-05-21 Forrás: Erdély.ma
Tömegeket vonzó mulatság, üzlet, vagy zarándoklat a csíksomlyói búcsú? A szervező ferences szerzetesek kérik, hogy a látogatók ne tévesszék szem elől a vallásos-lelki célt, és ne nemzeti buliként fogják fel a búcsút. Az utóbbi években egyre többen érkeznek a zarándoklatra.
Hömpölygő tömeg, tűzvészt túlélt Mária-szobor, jégeső, zarándoklat, lelki béke – Csíksomlyó nevéről sok embernek ez jut az eszébe. Tény, hogy pünkösdkor minden évben megsokszorozódik Csíkszereda város lakossága, és ma már nem csak katolikusok, és nem is kizárólag zarándokok érkeznek a Somlyó hegyére.

- Én imádkozni jöttem elsősorban. Kicsi lelki békét, lelki nyugalmat lelni. Mikor itt, a közelben járok, akkor el szoktam jönni.

A világ minden részéről érkező zarándokok – bármilyen felekezethez is tartoznak – szívesen látott vendégek Csíksomlyón. Ám az elmúlt években a tömeg számával arányosan egyre többen szeretnék az ünnepséget marketingcélokra felhasználni: röplapokat osztogatnak, különféle politikai szervezetek zászlaja alatt, egyenruhákban masíroznak, és a búcsú szellemiségéhez nem illő rendezvények szerveződnek a vallásos ünnep köré.

- A búcsú az nem egy jó buli, nem egy összmagyar találkozó – ez is – de elsősorban zarándoklat. És ezt nagyon szeretnénk hangsúlyozni mindenkinek, hogy úgy jöjjön ide, ahogy egy zarándoknak illik. Nem csak azt kell nézni, hogy milyen jó itt lenni, hanem hogy lelkileg mit kapok én ebből a zarándoklatból, ebből a búcsúból – mondta Tímár Asztrik, templomigazgató, ferences szerzetes.

Csíkszereda vezetőinek sem közömbös, hogy az idelátogató búcsúsok és zarándokok milyen emléket őríznek magukban. A búcsú egyben vásár is, a tömeget ki kell szolgálni -, mondja az alpolgármester, aki szerint azért nem mindegy, ki mit árul.

A pünkösd és a szilveszter a legforgalmasabb időszak a csíki turizmusban. Ilyenkor a vendéglátó helyiségek kilencven százalékban magyarországi turistákkal telnek meg.

Csak Hargita megyében a mintegy 7-8000 vendég befogadására képes kulcsos házak, szállodák, panziók több vendéget fogadnak be, mint ahány személyre tervezték őket.

Csík és környéke a somlyói zarándoklat révén vált ismertté a világban. Ám sem a turizmus szempontjai, sem különféle zászlók nem veszélyeztethetik a zarándoklat eredeti, búcsúnyerést, lelki békét kínáló jellegét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép