Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Caravaggio: Dávid Góliát fejével
Carl Bloch festménye
„A vallások hozzájárulhatnak egy stabil társadalom építéséhez”
2009-05-22 Forrás: Vatikáni Rádió
Május 20-án véget ért a jordániai fővárosban a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa és a Vallásközi Tanulmányok Királyi Intézete első találkozója. A vatikáni delegációt Jean-Louis Tauran bíboros, a dikasztérium elnöke, a jordán küldöttséget pedig az intézet igazgatója, Hasszan Abu Nimah vezette. Az összejövetelen a következő témát vitatták meg: „Vallás és polgári társadalom”.
A találkozó végén kiadott záróközleményben a felek megállapítják: „a vallások sajátos szerepet játszanak a polgári társadalomban”. Hozzájárulnak a közjóhoz, túlmutatnak a politikai érdekeken és nem keresik a hatalmat. Fontos, hogy a fiatalokat egymás kölcsönös tiszteletére, a párbeszéd kultúrájára neveljék, elutasítva az erőszakot. Mindkét fél hangsúlyozta a demokrácia és a jogállamiság jelentőségét.

Tiszteletben kell tartani az alapvető emberi jogokat, különös tekintettel a szabadságra és az igazságosságra. Szükség van a nemzeti kisebbségek, a kulturális és vallási különbözőségek elismerésére, az állampolgárok egyenlőségének gyakorlati megvalósítására. A vallások fontos szerepet tölthetnek be a társadalmi összetartás, a közéleti részvétel megerősítése terén – hangsúlyozza többek között a katolikus-muzulmán közös nyilatkozat. A felek abban is megállapodtak, hogy a következő találkozóra két éven belül Rómában kerül sor.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép