Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Feszület
Topor Márta:  A kupola
Értékelés XVI. Benedek szentföldi útjáról
2009-05-26 Forrás: Vatikáni Rádió
A pápa zarándokként a Szentföldön ösztönözni kívánta a világ keresztényeit, hogy kövessék példáját: jöjjenek imádkozni és lépjenek kapcsolatba a helyi közösségekkel. Lelkipásztorként a Szentatya üzenettel fordult a keresztény lakossághoz meghallgatva őket.
Államfőként hangsúlyozta az egyház álláspontját az izraeliek és palesztinok jogairól a két állam létrehozásának megoldására ösztönözve. Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka és Antonio Franco érsek, izraeli és ciprusi apostoli nuncius így foglalta össze a pápalátogatás lényegét május 20-án a jeruzsálemi Notre Dame Központban tartott sajtókonferencián. Mindkét főpásztor megerősítette a zarándoklat sikerét a nehézségek ellenére is. A Szentatya látogatása során megtapasztalhatta azt a konkrét valóságot, amelyben a szentföldi keresztények élnek.

A XVI. Benedek által megfogalmazott üzenetet most tanulmányozni kell, megérteni és tettekké alakítani – állapították meg a főpásztorok. Az eredmények nem lesznek azonnal láthatóak, még a közeljövőben sem. Új lehetőségeket kell létrehozni megteremtve a béke feltételeit, támogatva a pozitív erőfeszítéseket és legyőzve a csüggedést és a passzivitást.

Francis Assisi Chullikatt érsek, Jordánia és Irak apostoli nunciusa a SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott interjújában kiemelte, hogy a jordániai muzulmán közösség és az uralkodó nagyra értékelte, hogy a pápa zarándoklata első állomásának az országot választotta. Látogatását az ammani mecsetben szintén elismerő gesztusnak tekintették.

A vallásközi párbeszédben elkötelezett „Pave the Way” Alapítvány közleményében a zsidó származású Gary Krupp alapító és elnök méltatta XVI. Benedek szentföldi látogatásának értékét és erejét. Kiemelte béke üzenetének fontosságát, amelyet egy olyan régióba vitt el, ahol a politikai, vallási és kulturális különbségek megosztottságot eredményeznek. Ugyanakkor az alapítvány elítéli a pápa elleni kritikákat, amelyek ellenkező ideológiai álláspontú vagy politikai célú személyek és intézmények részéről érkeztek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép