Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Az utolsó vacsora
A rudabányácski görög katolikus templom
Benedek pápa látogatása Montecassinóban
2009-05-26 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya vasárnap, Urunk mennybemenetele ünnepén egynapos lelkipásztori látogatást tett Szent Benedek és Szent Skolasztika földjén: Cassino városában és a montecassinói bencés apátságban.
A második világháborúban lerombolt és azóta újjáépült város főterén a pápa felhívást intézett a békéért és leszögezte, hogy nem létezhet igazi humanizmus Isten keresése nélkül. Új humanizmusra van szükség, amely odafigyel a szenvedőkre, a rászorulókra, a bevándorlókra. A Szentatya szolidaritásáról biztosította a térségben munka nélkül maradt ipari dolgozókat.

Szent Benedek és a szerzetesség a mai napig sokat nyújthat Európának: ezt az üzenetet intézte a pápa a világhoz a Cassinóban bemutatott szentmisén. A szertartáson Lazio tartomány püspökei koncelebráltak a pápával, míg a több, mint húszezer hívő lelkes éljenzéssel, sárga-fehér vatikáni színű zászlókat lengetve fogadta Péter utódát. Az eseményen a magyar bencés kongregációt P. Somorjai Ádám, a vatikáni államtitkárság munkatársa képviselte. Jelen volt továbbá Baán Izsák bakonybéli szerzetes, aki a szentmisén illetve a vesperáson diakónusi szolgálatot látott el a Szentatya mellett.

A város polgármesterének szavait nagy taps kísérte, amikor bejelentette, hogy Cassino főterét a pápalátogatás tiszteletére XVI. Benedekről nevezik el. Dom Pietro Vittorelli montecassinói bencés apát pedig kiemelte, hogy Isten irgalmának ékesszóló jele Benedek pápa látogatása Szent Benedek földjén, amely áldás számukra. A Szentatya a béke ajándékát kérte az emberiségnek ezen a földön, amely 65 évvel ezelőtt a második világháború pusztításának áldozata lett. Homíliájában a bencés hagyomány aktualitásáról szólt, idézve regulájukat, miszerint Krisztus szeretetének semmit elébe ne helyezzenek. "Ora et labora et lege" - az imára, a munkára és a tanulásra szólító hármas mottó jellemzi a bencés lelkiség alapját.

A pápa a család jelentőségére is felhívta a figyelmet. Különösen a fiatalokat bátorította, akik nehezen jutnak a családalapításhoz szükséges méltó munkalehetőséghez. A tavalyi sydneyi Ifjúsági Világtalálkozó résztvevőitől pedig azt kérte, legyenek kortársaik között az Evangélium kovásza.

Vasárnap délután a montecassinói bencés apátságban találkozott a Szentatya a világ számos országából érkezett szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, akikkel a bazilikában elimádkozta a vesperást. Homíliájában kifejtette: a kolostorok tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult Európa erkölcsi, lelki és kulturális fejlődéséhez. Tanításuk a múlttal való folytonosságra, a közjó keresésére, az Isten és a transzcendens felé való nyitásra irányult. Imádkozzunk, hogy Európa mindig érvényre tudja juttatni a keresztény alapelvek és eszmények gazdag örökségét - fohászkodott a pápa. Ne önmagunkért éljünk, hanem Krisztusért, hiszen Isten nélkül az ember nem lehet igazán boldog - tette hozzá.

A vesperást követően a Szentatya látogatást tett a lengyel katonai temetőben. Itt nyugszik az az 1052 katona, aki 1944-ben élete árán felszabadította a bencés apátságot a német megszállás alól. A pápa mécsest gyújtott emlékükre, majd Istenhez fohászkodott a béke ajándékáért, amely értékesebb minden romlandó kincsnél.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép