Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szentendre Református templom
amerikai látogatás
„Egyházhoz tartozás és közös lelkipásztori felelősség”
2009-05-27 Forrás: Vatikáni Rádió
A háromnapos találkozón, amelyet a pápa kedden este nyit meg a Lateráni Szent János bazilikában, a résztvevők megvitatják az elmúlt tíz év legjelentősebb lelkipásztori tapasztalatait. Ezen túl meghirdetik az egyházmegye akcióprogramját olyan területeken, mint a család- és ifjúság pasztoráció, bevezetés a keresztény hitéletbe, valamint tanúságtétel a szeretetről.
Luigi Moretti érsek, aki a római egyházmegye ún. vicegerense, rádiónknak adott nyilatkozatában elmondta: az egyházmegye hívei egyre inkább úgy érezték, hogy szükség van az utóbbi 20 év tapasztalatainak újra olvasatára. Az egyházmegye az érintett időszakban rendkívül jelentős eseményeket élt át. Arra van szükség, hogy az ebből származó tapasztalatokban minél többen osztozzanak. A mostani megbeszélés célja, hogy ismételten leszögezzék az eddig megtett út fontos állomásait, és elősegítsék az egyházmegye közösségének tudatos növekedését, a hívek megújult elkötelezettségét.

A szervezők nem arra törekednek, hogy új dolgokat kezdeményezzenek, hanem inkább új módon akarják bemutatni az eddigi hagyományokat. Ez vonatkozik az egyházhoz való tartozás, valamint a missziós küldetés dimenziójára. Vissza kell térni a városmisszió lelkiségéhez, amiről II. János Pál pápa ezt mondta: a római plébánia önmagán kívül találja meg saját magát. Ez annyit jelent, hogy ismét elsődleges figyelmet kell fordítani az evangelizálásra.
Arra a kérdésre, hogy milyen jelenleg a helyzet a római egyházmegyében a vasárnapi szentmisén való részvételt, az ifjúsági lelkipásztorkodást, a szeretetszolgálatról való tanúságtételt illetően, Moretti érsek elmondta, hogy Róma rendkívül sokszínű valóságot képvisel. Alapjában véve azonban az egyházmegyét a dinamizmus jellemzi, amely javaslatokat dolgoz ki, részt vesz a közösség életében.

Az érintett témakörökkel már foglalkoztak az előző években, most még határozottabban előtérbe helyezik a vasárnap, mint az Úr napjának a kérdését. A vasárnap legyen a közösség, az egyház, a család napja. Öltsön vallásos jelleget egy olyan környezetben, amely hajlamos az elkereszténytelenedésre. Az egyház feladata továbbá, hogy nagy figyelmet fordítson a családra. A keresztény közösségekben a családok váljanak főszereplővé, legyenek képesek arra, hogy a maga teljességében megéljék a házasság szentségét, példát mutatva és segítséget nyújtva a többi család számára – mondta rádiónknak adott interjújában Luigi Moretti érsek a római egyházmegyei összejövetel célkitűzéseiről.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép