Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Muzsikáló angyalka (A)
Tőled tanultam
"A világnak szüksége van józanságra és a szabályok tiszteletben tartására"
2009-05-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Növelni kell Krisztus Testének tökéletes egységét és meg kell óvni azoktól az önző erőktől, amelyek elpusztítják a társadalmat, embertelenné teszik a munkát és nem segítik a szegényeket – hangzott XVI. Benedek erőteljes felhívása a szerda délelőtti általános pápai kihallgatáson, amelyen mintegy 20 ezer zarándok vett részt.
„A világnak szüksége van józanságra és a szabályok tiszteletben tartására, hogy leküzdje a szegénységet és humanizálja a munkát” – mondta a Szentatya

Katekézisét ez alkalommal a Szentatya a bizánci monasztikus élet egyik nagy megújítójáról, a 759-ben született Studita Theodorról tartotta. A képrombolás idején élt egyik legjelentősebb görög ortodox teológus a konstantinápolyi pátriárka, Nicéphore mellett élt. 22 éves korában lépett be a szerzetesek közé. A konstantinápolyi Studion kolostor az ő irányítása alatt vált a keleti egyház lelki központjává. Erőteljesen ellenezte a képrombolást, azt állítva, hogy Krisztus kegyképének szétzúzása annyit jelent, mint visszautasítani megváltó művét. Megértette, hogy az ikonok tiszteletének kérdése magát a Megtestesülés igazságát érinti.

A monasztikus élet megreformálásával Theodor arra törekedett, hogy minden kolostor legyen jól megszervezett közösség, „Krisztus Teste”. A szerzetesek nagy szigorúsággal teljesítsék keresztény kötelességeiket. A szerzetesi fogadalomtételt egyfajta új keresztségként értelmezte. Theodor számára a munka szeretete ugyanolyan fontos erény volt, mint az engedelmesség és az alázat. A munka iránti szeretet - philergia - egyfajta mércéje a személyes odaadásnak. Az, aki buzgón elkötelezi magát az anyagiakban, ugyanolyan komolyan veszi lelki elkötelezettségeit is. Theodor apát nem engedte meg, hogy az ima vagy a szemlélődés ürügyén a szerzetesek kivonják magukat a munka alól. A munka valójában eszköz, hogy megtaláljuk Istent. Leírta a munka egyfajta „liturgiáját”, hangoztatva, hogy a megtermelt gazdagságból segíteni kell a szegényeket. Theodor valóban lelki atyaként viselkedett szerzeteseivel, készségesen meghallgatta őket és spirituális barátságot mutatott irányukban. A Studita Szabályzatot, amelyet halála után foglaltak rendszerbe, néhány módosítással elfogadták az Athos-hegyen.

A pápa több ízben is rámutatott a Studita Szent Theodor kora és a napjaink közötti hasonló helyzetekre. Ma is számos olyan irányzat van, amely kikezdi a közös hit egységét és egyfajta veszélyes spirituális individualizmus, gőg felé mutat. Meg kell védeni és növelni kell Krisztus Testének tökéletes egységét – mutatott rá a pápa.

A képrombolók által üldöztetést szenvedett Theodor hosszú éveken át sínylődött börtönben, majd száműzetésben. Miközben a kolostorokban átlag harminc szerzetes élt, Szent Theodor közösségéhez háromszázan tartoztak. Tanításai közül ma is érvényes, hogy ne függjünk az anyagi javaktól, hanem tanuljuk meg a lemondást, az egyszerűséget, a józanságot. Csak így növekedhet a társadalomban a szolidaritás és így küzdhetjük le a szegénység nagy problémáját. Szerzeteseit megvédte az egoizmus kísértésétől is. Ha mindenki csak saját akaratát követi, nem működhet jól a társadalom szövete. Be kell illeszkednünk a közös szabadságba, meg kell tanulnunk a legalitást, vagyis alá kell vetni magunkat a közjót és a társadalmi életet irányító szabályoknak. Csak így tudjuk megfosztani énünket a gőgtől, attól, hogy a világ közepének érezzük magunkat.

Studita Szent Theodor tanítása tehát ma is rendkívül időszerű, mivel rávilágít a hit egységére, és arra figyelmeztet, hogy ellen kell állni a spirituális individualizmus veszélyének – mondta katekézisében a Szentatya.

Az általános kihallgatáson ezúttal kilenc nyelven köszöntötte a zarándokokat. A plébániai csoportok között üdvözölte a vietnami Van Thuan bíboros emlékét őrző Szent Máté Alapítvány tagjait is, akiket Renato Martino bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke vezetett. A pápa arra szólította fel őket, hogy hirdessék az egyház társadalmi tanítását. Éreztessék az egyház közelségét az anyagi és lelki szegényekkel. XVI. Benedek néhány percig szót váltott Margaret Thatcher-rel is, aki 1979 és 90 között volt brit miniszterelnök.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép