Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

régi perzsiai ábrázolás
XXIII. János
Szakmai konferencia és kiállítás a gyulafehérvári székesegyházról
2009-05-29 Forrás: Magyar Kurír
A Gyulafehérvári Főegyházmegye millenniumi rendezvényeinek sorában az érseki székhelyen, Gyulafehérváron három eseményre is sor kerül, amelyek mindegyike a történelmi székesegyházhoz kötődik.
Május 28-án történészek, építészek, régészek és restaurátorok szakmai értekezlet keretében a Szent Mihály-székesegyház és a püspöki palota helyreállítási munkálataihoz kapcsolódóan osztják meg tapasztalataikat a hallgatósággal. A konferencia részvevői közelebbről megismerkedhetnek a felújítási programterv célkitűzéseivel, az elmúlt években végzett régészeti kutatások eredményeivel, a Lázói kápolna és a déli torony építészettörténeti kutatási eredményeivel, de betekinthetnek a jelenleg zajló restaurálási munkálatok szakmai részleteibe és rejtelmeibe is. Emellett előadások hangzanak majd el a pécsi székesegyházról és a pécsi püspökvárról is a szintén millenniumi évet ünneplő Pécsi Egyházmegye képviselői részéről.

A konferencián a szakma képviselői mellett jelen lesznek többek között a felújítási munkálatokat erkölcsileg és anyagilag támogató magyarországi és romániai intézmények képviselői is.

Május 29-én, pénteken 9 órakor Jakubinyi György érsek szentmisét mutat be a székesegyházban, ezt követően kerül sor a székesegyház déli tornyának, valamint a Lázói kápolna restaurálási munkálatainak az ünnepélyes átadására. Az átadást követően, 11 órától kiállítás nyílik az Egyesülés Nemzeti Múzeumában A gyulafehérvári római katolikus székesegyház és érseki palota. Régészet és történelem címmel. A kiállítás során a katedrális és az érseki palotában végzett részleges régészeti feltárások értékes leleteit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás május 29-e és augusztus 6-a között lesz megtekinthető.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép