Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Foktői Református templom
Felsőtemplomi főoltár
„Az egyház egyik alapvető feladata a hiteles keresztények nevelése”
2009-05-29 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) tagjai (mintegy 380 főpásztor) május 25-e és 29-e között tartják közgyűlésüket a vatikáni szinódusi aulában. XVI. Benedek pápa csütörtökön délben hozzájuk intézett beszédében, utalva a közgyűlés témájára, kiemelte, hogy az oktatás fontos feladat mind az egyház, mind az olasz társadalom számára.
A jó nevelők egyesítik magukban a tekintélyt és a tanúságtételt – fejtette ki a Szentatya. Ismételten szolidaritásáról biztosította a földrengés által sújtott Abruzzo lakosságát, majd olyan kezdeményezéseket sürgetett, amelyek enyhítik a gazdasági válság okozta szenvedéseket.

„Tekintélyes nevelőkre van szükség, akikhez bizalommal fordulhatnak az új nemzedékek” – mondta a pápa. Az oktatás, amelynek igénye szüntelenül jelen van az egyház életében, ma különösen sürgetővé válik. Olyan nevelési tervre van szükség, amely az emberről alkotott következetes világnézetből születik, ez pedig csak Jézus Krisztusból fakadhat. Ő a Mester, akinek iskolájában ismét felfedezhetjük a nevelői feladat magasrendű hivatását. Korunkban, amikor erős az életről alkotott relativista és nihilista felfogások vonzása, amikor vita tárgyát képezi maga az oktatás, akkor mindenekelőtt tegyünk tanúságot az életbe, az emberbe, az ember értelmébe, a szeretetre való képességébe helyezett bizalmunkról. Ez nem egyfajta naiv optimizmusból fakad, hanem abból a megbízható reményből, amely a krisztusi megváltásba vetett hit ajándéka – fejtette ki a Szentatya.

Az oktatás nem pusztán a fiatal nemzedékekre vonatkozik, hanem kiterjed a felnőtt korra is. Mindenki kötelessége, hogy gondoskodjon saját és mások növekedéséről, Krisztus teljességének mércéje szerint.

Az abruzzo-i földrengésről szólva a pápa felidézte személyes tapasztalatait. Meggyőződött a térség tragikus sebeiről, a gyászolók fájdalmáról. Elismerését fejezte ki a lakosság lélekereje, az egész országra kiterjedő szolidaritás láttán. A tartomány püspökeit és minden közösségét további imáiról biztosította. A gazdasági válság témáját érintve dicsérettel említette meg az olasz püspökök által létrehozott szolidaritási alapot, amelynek neve „a remény kölcsöne” és amelynek növeléséhez vasárnap országszerte gyűjtést rendeznek. A kezdeményezés felidézi Szent Pál gyűjtését a jeruzsálemi egyház részére.

Ebben a nehéz pillanatban, amely különösen azokat sújtja, akik elveszítették állásukat, a gyűjtés szinte a liturgia részévé válik, amely a Feltámadt Krisztus Lelke által életre hívott szeretetből születik a hívek szívében. Ékesszólóan hirdeti a szív megtérését, amelyet az Evangélium idéz elő, ugyanakkor megható tanúságot tesz az egyházi közösségről.

A pápa még arra buzdította az olasz főpásztorokat, hogy segítsék elő az életvédő mentalitás terjedését, különös tekintettel a törékeny életekre.

A Szentatyát köszöntő beszédében Angelo Bagnasco bíboros, a CEI elnöke ismételten leszögezte, hogy az olasz helyi egyház mindent megtesz a földrengés által sújtott területek lakóinak megsegítéséért. Egyedülálló méltóságról tettek tanúságot és megmutatták a világnak, hogy gyökeresen ragaszkodnak a hiteles emberi értékekhez.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép