Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Betlehem
Szent Genovéva
Bartolomeosz ökumenikus pátriárka üzenete a Környezet Világnapjára
2009-06-05 Forrás: Vatikáni Rádió
Ma mindenkinek kötelessége felismerni, hogy a környezetvédelmi megfontolások nem egy szűk kör romantikus ideáljait képviselik. Az ökológiai válság és különösen a klímaváltozás jelentik a legnagyobb fenyegetést az élet minden formájára a Földön.
Emellett közvetlen összefüggés áll fenn a környezet védelme és a gazdasági, valamint a társadalmi élet kifejeződési formái között – állapítja meg Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a június 5-i Környezet Világnapjára írt üzenetében. Ez az alkalom lehetőséget nyújt mindenki számára vallására való tekintet nélkül, hogy elgondolkodjon az ökológiai válságról.

A Teremtő Isten a világot az emberiségre bízta azzal a paranccsal, hogy szolgálja és óvja meg azt. Ez a küldetés kiemeli az éghajlatváltozás ellenőrzésére irányuló globális erőfeszítés fontosságát. Be kell vezetni az ökológiai dimenziót az élet minden területére. Bartolomeosz pátriárka üzenetében rávilágít, hogy a környezeti kérdések a harmadik évezred elején új intenzitást nyertek és mindenki szívén viseli őket. A természeti környezet része a teremtésnek és ezáltal szent. Ezért lerombolása szentségtörés és bűnös cselekedet, a Teremtő Isten művének megvetése. A természeti erőforrások használata és védelmezése irracionális visszaéléssé alakult át, amely gyakran a teljes pusztuláshoz vezet és, amely nagy civilizációk összeomlását is eredményezte.

Ezután Bartolomeosz pátriárka hangsúlyozza, hogy egyéni és közösségi szinten egyaránt mindenki felelőssége a teremtett világ védelmezése. Az országok politikai hatóságainak nagy felelőssége, hogy mérlegeljék a helyzetet és lépéseket tegyenek, intézkedéseket, szabályokat vezessenek be, amelyek meggyőzik a közösséget arról, hogy mit kell tenni és alkalmazni. Minden egyén felelőssége fontos nemcsak személyes vagy családi életében, hanem aktív állampolgárként is. A pátriárka üzenete végén felhívással fordul a világhoz, hogy éberségre ösztönözze a természet védelmezése érdekében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép