Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XII. Kelemen
himnusz kezdősora
II. János Pál a legmeghatározóbb személyiség Lengyelországban
2009-06-05 Forrás: Magyar Kurír
A lengyelek többségének véleménye szerint az egykori pápa döntően meghatározta az elmúlt 20 esztendő előrelépéseit. Lengyel püspökök és politikusok is méltatják II. János Pál hozzájárulását az 1989-es kelet-európai változásokhoz.
A megkérdezettek 73 százaléka úgy véli, hogy II. János Pál a legmeghatározóbb személyiség a kommunizmus bukása óta – számol be a Polonia Intézet lengyelországi felmérésének eredményéről június 4-i közlésében a Rzeczpospolita nevű napilap. A második legmeghatározóbb személynek a Solidarno¶ć (Szolidaritás) Független Szakszervezet alapítója, későbbi államfő, Lech Walesa bizonyult; harmadikként pedig utódját, Aleksander Kwasniewskit, egykori köztársasági elnököt nevezték meg.

II. János Pál volt az európa demokratikus átalakulások elindítója – nyilatkozta június 2-án Kazimierz Nycz varsói érsek a lengyel parlament és a katolikus egyház közös rendezvényén, melyet az akkori pápa első, 1979-es lengyelországi látogatásának emlékére szerveztek.

A krakkói érsek, Karol Wojtyła személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros a kövtkezőket nyilatkozta egy interjúban: II. János Pál 1979. június 3-án Gnieznóban elhangzott üzenetével indította el azt a folyamatot, mely a vasfüggöny leomlásához vezetett. A pápa azon a pünkösdvasárnapon Kelet- és Nyugat-Európa spirituális egységéről beszélt.

A Kathpress katolikus hírügynökség által közzétett másik felmérés eredményei szerint a lengyelek 78%-ának meggyőződése, hogy első lengyelországi utazásával II. János Pál hozzájárult a Solidarno¶ć létrejöttéhez; üzenete mérföldkőnek számított a kommunista rendszer bukásához vezető úton. Híres varsói beszédében, melyet látogatása első napján mondott százezrek előtt, Lengyelország megújulásáért emelt szót, s ezzel – a megkérdezettek véleménye alapján – hozzájárult a politikai átalakuláshoz, megerősítve a demokratikus ellenzéket a kommunista hatalommal szemben.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép