Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Tiziano: Bűnbánó Magdolna
Árpádházi királyi zászló
„Nagyobb a köz érdeke, mint az egyéné”
2009-06-10 Forrás: Magyar Kurír
Nagyvárad nyugalmazott püspöke június 27-én a Magyar Szabadság Napja Díjat veheti át. Tempfli József június első hetében Kiskunhalas vendége volt.
Az istenhitből és a Szentírásból is következik, hogy szeretnünk kell egymást és felebarátainkat, és elkötelezettnek kell lennünk nemzeti közösségünk érdekei iránt – hangsúlyozza Tempfli József ny. püspök, aki Kiskunhalason egyházi rendezvényeken, szentmiséken vett részt, előadást tartott a Szilády Áron Református Gimnáziumban, majd mécsest gyújtott az Országzászló Emlékműnél.Kohout Zoltán, a Halasi Tükör munkatársának Tempfli Józseffel folytatott beszélgetését Kuris István László továbbította szerkesztőségünknek. Az alábbiakban az interjúból olvashatnak rövid részletet:

– Hogyan kapcsolódik össze nemzettudat és keresztényi istenkeresés? Nem mond-e ellent egymásnak a kettő – miután az Evangélium és egyes evangélisták is utalnak rá, sőt: sürgetik a személyekhez, közösségekhez kötődő rokonszenvek meghaladását az egyetemes szeretet eszményében?

– A kettő a lelkiismeretben szorosan összetartozik, mindezt egyetlen mondattal igazolhatom. A Szentírásban azt is olvashatjuk: Isten előbb szeretett Téged, éppen ezért Te is szeresd felebarátaidat. Nem azt mondja, hogy mivel Isten előbb szeretett, szeresd Te is viszont, hiszen nekünk van szükségünk Istenre. De bizonyítanunk kell, hogy mivel előbb szeretett minket, ezért szeressük felebarátainkat. Ha ez így igaz, akkor a felebarátokba beletartozik a társadalom, hiszen mi, emberek vagyunk annak összetevői. Akkor ehhez szorosan hozzátartozik a nemzetszeretet és mindazok szeretete, akik köztünk vannak – én ezzel bizonyítom.

– Trianon és más, akár jelenbéli nemzeti próbatételeink kapcsán sokszor mintha hajlamosak volnánk megfeledkezni saját felelősségünkről: a széthúzásról, rossz döntéseinkről. Milyen tanulság fogalmazható meg általánosan a magyarság számára?

– A nemzetségemnek szóló érdeket – beletartozik ebbe a magyarság is –, a jövőnk, fennmaradásunk érdekeit nem szabad feláldozni az anyagias természetű érdekekért, földi érdekekért, úgy mint a pénz, politika, illetve pártok vagy egyéni ambíciók érdekei. Nagyobb kell, hogy legyen a nemzeti, a vallási és a köz érdeke, mint az egyéni érdek. Magasan felette kell lennie. Ezt meg kell tanulnunk, meg kell értenünk, és így kellene élnünk.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép