Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Koronázási jelképek
Várd
Mindszenty József mellszobra
2009-06-13 Forrás: Magyar Kurír
Isten Szolgája Mindszenty József bíboros emlékére szobot helyeztek el a budapesti Szent István-bazilika főkapujánál. A Rieger Tibor által készített mű megáldására június 14-én kerül sor.
Palágyi Natália szociális testvér beszámolója szerint Mindszenty bíboros egyetlen elődje sem végzett annyi főpapi szertartást a Szent István-bazilikában, mint ő. „A negyvenes évek vége felé én is ott szorongtam egy alkalommal a bazilikában, amikor a hercegprímás beszélt. ... Megemeltem egyik lábomat, hogy kissé jobban helyezkedjem a minden oldalról nyomó tömegben, s a beszéd végéig nem tudtam többé visszaállni helyemre: kénytelen voltam egy lábon maradni végig. Szó szerint minden talpalatnyi hely el volt foglalva” – írja.

Követségi félrabsága idején, 1965-ben, a hercegprímás kérte VI. Pál pápát, hogy „az esztergomi főegyházmegye neveztessék – pápai deklarációval – budapest–esztergomi főegyházmegyének”. A kérés teljesítésére azonban csak a rendszerváltozást követően, 1993-ban kerülhetett sor. Mindszenty bíboros emlékének bazilikai megörökítése a kilencvenes években merülhetett fel először; a Hercegprímás utca nevét ez a szándék ihlette – olvasható Palágyi Natália írásában.

A buadpesti szoborállítás kezdeményezője a nyolcvanhét éves Komár Ibolya, aki ezt megelőzően Pesterzsébet köztereit Széchenyi-, Kölcsey- és Petőfi-emlékművekkel gazdagította.

A szobor alkotója, Rieger Tibor szerint Mindszenty József arcáról „mélységes derű árad”. „Szeretet és szenvedés tükröződik rajta és szigorúság. De nem a hadvezér, hanem a megvásárolhatatlan lélek szigorúsága.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép