Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

A szálloda kedvence Csucsu.  Topor M.
Háziáldás
„Álmaimban sem gondoltam, mekkora házzal állok szemben"
2009-06-14 Forrás: Erdély.ma
Pünkösdkor már fogadott támogatókat, régi ismerősöket a csíksomlyói árvaház felújított épületében a dévai Szent Ferenc Alapítvány. Amint tervezték, negyvenfős csapattal indul ősszel a kollégiumi tevékenység. „A jó Isten segít, hogy bárkánkban utasainkat fel tudjuk venni” – osztotta meg örömét a Székelyhonnal az induló ház vezetője, Balázs Melinda Erzsébet.
Csaba atya jelezte: a belülről nagy vona- lakban elkészült otthonba június közepén beköltözik Zsóka nevelőnő. Hit, bizalom, az Istenre hagyatkozás lelkülete, csapatszellem, energiaáradat – elragadóbb beszélgetőpartnert aligha találnék.

Lógó orral fel-feljönnek

Nem szeretné, ha az új szövetségek házának „igazgatójaként” emlegetnénk. Fiúnevelő – 11 év után jó kezdőnek tartja magát. Míg a napokban Déván „dolgait, emlékeit csomagolgatta”, lógó orral fel-felmentek „fiai”. Lehet, hogy mind jönnének Csíkszeredába? „Fiaim? Lelkemből születtek. A közös hullámhossz létrejötte felér egy szüléssel. Jó pár év kell ahhoz, hogy fiaim, mint egy jó baráthoz, „karóhoz" tartozzanak. A mindennapos kudarcok mellett hosszútávon látjuk meg a gyümölcsét: honnan indultunk és hová jutottunk. Olyan szeretnék lenni, mint egy jó fa: ágaira rászállnak a madarak, megpihennek, és tovább repülnek”. Már a testéből-véréből született gyereke is cseperedik: egy éves nyolc hónapos.

„Megnézem magamnak ezt a papot”

18 évesen elindult Szászrégenből Temesvárra szociál-pedagógiára felvételizni. A vonaton, minden kérdezés nélkül egy fiú elkezdett mesélni egy Csaba testvérről. Mondta-mondta, mi mindent tesz a gyermekekért. Zsóka elhatározta: megnézi magának ezt a papot. Akkoriban nem sok kapcsolata volt az egyházzal, és úgy gondolta a pap az, aki menekül a családapai felelősség elől.

Még aznap Csaba atyával autóba ült: csomagokat vittek a vajdahunyadi fantomnegyedekbe, ahol ajtó-ablak nincs, víz és gáz is csak elvétve. Ezzel a tapasztalattal, sorsfordító élménnyel Zsóka elhatározta: „amíg erőm, türelmem, józan eszem engedi”, az alapítványi tevékenységet választja. Persze, szülei nem ilyen jövőt gondoltak: egyetem, karrier… „Egyetemista fiai mellett” két egyetemet végzett: filozófia-média szakot, illetve az európai tanulmányok keretében nemzetközi kapcsolatokat tanult: diplomáciát, kommunikációt. „12-e után csíki lakos leszek. Alig várom!”

A ház

„Gyönyörű. Lenyűgöz ódon hangulata, nagy tér, tágas kilátás – az ablakokból rálátni a Nyeregre. Hatalmas nagy büszkeség, hogy ott lehetek! Félig berendezett, már két-három szobában ágyak is vannak.


„Csípd meg, fogd meg” lánynevelőt, esetleg házaspárt keres még a ház vezetője. „Az iskola után haza a kollégiumba” létállapot helyett, értéket is adni szeretnének: jókedvből, optimizmusból. Hogy olyan legyen, mint egy „egész éves tábor” – hasznos. „Szeretek mindent, ha vannak társaim. Huszonnégy órás muri: nyolc óra után nem tehetjük le a lantot, tovább kell énekelni ezen a hangszeren.


Vannak máris jelentkezők, a kisiratosi otthonból ketten a Segítő Mária Gimnáziumban tanulnak ősztől, Esztelnekről három gyermek érkezik. „Akiknek a szülei sehogy sem tudják fizetni az iskolába járás költségeit, legfeljebb dolgozatírásra, ha össze tudják vakarni az utazási költséget. Ezen múlik nemzetünk jövője?!” Déváról 6-7 diák érkezik, akik a szakközépiskola után tovább tanulnak Csíkszeredában. Érkeznek még Szárhegyről, Gyimesbükkből, és a tusnádi gyermekvédelmi központból is. „Elvileg nyolcvan férőhelyes, de alakul még, attól függ, hogyan sikerül menedzselni. A padlástér nagy, az udvar szintén, ezen nem múlik” – bizakodik Zsóka nevelőnő. – „Bárki kopogtat, nem mondunk nemet – amennyire erőnkből telik. Eddig is a rászorulókat segítettük, ezt kemény hittel erősítem. A jó Isten akarata fog érvényesülni! Hogy a csíksomlyói ház zászlóalja legyen az Alapítvány tevékenységének. Mindent elmond rólunk. Kegyelem, hogy meg is valósulhat.

Áldások

A csíksomlyói árvaházat tavaly 99 évi használatra, évi jelképes egy euró bérleti díjért a Csíki Magánjavak adta át az Alapítványnak, hogy belátásuk szerint használják. A vidéki gyermekvédelmi központokból és napközi otthonaikból a nehéz körülmények között élő vagy bajba jutott, Csíkszeredában tovább tanuló gyermekek, fiatalok kollégiuma lesz. Felújítását legnagyobb részben a Nemadolfel együttes jótékonysági rendezvényének bevételéből fedezték. A jövőbeli bentlakók számára a június 26-át megelőző napokban Tusnádfürdőn lelkigyakorlatot vezet Csaba testvér. Majd együtt vesznek részt helyben az amerikai adományokból létrejött Szent László otthon érseki, hálaadó, áldó szentmiséjén 12 órától.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép