Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

amerikai látogatás
XI. Kelemen
Megszólalt Háromszék legnagyobb hangszere
2009-06-15 Forrás: Erdély.ma
Kettős esemény helyszíne volt a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom szombaton este: teljes hangzásában megszólalt Háromszék legnagyobb koncertorgonája, és megáldották a templom új oltárképét.
Alig több mint egy esztendő álmodozás, majd kemény munka után Martine Reymond svájci orgonista megszólaltatta a Krisztus király-templom Ziegler-koncertorgonáját. Tavaly áprilisban megjósolták, nemsokára jó hírt kapunk, június 13-án, Páduai szent Antal napján a hír, hogy ezt az orgonát nekünk szánták, meg is érkezett — emlékezett vissza a kezdetekre Dávid György plébános az orgonaavató hálaadó szentmisén, aki hálát adott az Úrnak, hogy épp Páduai Szent Antal napján avathatják fel az orgonát. Nemcsak pénz, munka, veríték, aggodalmaskodás van ebben az orgonában, hanem nagyon sok imádság — fogalmazott a plébános, aki megköszönte mindazoknak, akik az ügy mellé álltak. A hálaadó szentmise után Szilágyi Zsolt magánénekes és Tamás Sándor megyeitanács-elnök méltatta az eseményt, majd a Harmónia énekegyüttes, valamint a brassói zeneegyetem és a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaiból álló kamarazenekar rövid hangversenye után megszólalt a hangszerek királynője. Az idén Szent György-napkor felszentelt hangszer — az építés teljében — csak részben volt hallható. Most, Lukács Tamás orgonaépítő több hónapos munkája után a hárommanuálos, negyvenkét regiszteres hangszer különböző korok orgonamuzsikája révén villantotta fel „adottságait". Mindezt a svájci Martine Reymond keze alatt, aki a montreuxi Szent Vince-templom, vagyis az orgona származási helyének orgonistájaként a hangszer jó ismerője. S mintegy ellenpontként néhány darabban a szintén Svájcból érkezett Cecile Ischer blokfőtén játszott. Az ünnepi szentmise keretében az alkotó, Hervai Katalin grafikusművész jelenlétében áldották meg a Krisztus Királyt ábrázoló új oltárképet. A nagyméretű, erőt és bizalmat sugárzó feszületet a tervek szerint tizenegy, a magyar szenteket ábrázoló táblakép követi majd.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép