Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Körmend Evangélikus templom
A Szentatya a hamarosan megjelenő szociális enciklikáról
2009-06-16 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek pápa készülő szociális enciklikájában a gazdaság világában való keresztény magatartás témáját és céljait elemzi.
Azokról az értékekről van szó, amelyekért a keresztényeknek fel kell lépniük, egy valóban szabad és a szolidáris együttélést célul kitűzve – emelte ki a Szentatya készülő enciklikájával kapcsolatban június 13-án, a Centesimus Annus – Pro Pontifice Alapítvány tagjaihoz intézett beszédében.

A jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság nyilvánvalóvá tette, hogy az ipari és a fejlődő országokban egyaránt paradigmaváltásra van szükség – emelte ki a pápa. Meg kell vizsgálni, milyen értékekre és szabályokra kell építeni egy új fejlődési modellt; még fontosabb követelmény azonban a szolidaritás és az emberi jogok tiszteletben tartása – tette hozzá.

II. János Pál 1991-ben megjelent, Centesimus annus kezdetű enciklikájában is vizsgálta az intézmények, a társadalom és a piac egymásra való hatását – mondta Benedek pápa. Elődje írása egyértelművé tette, hogy a gazdasági és civil fejlődésnek mindenkor a közjóhoz kell igazodnia.

„Akkor nevezhető pozitívnak egy gazdasági rendszer, ha elismeri a vállalkozások, a piac, a magántulajdon, a termelőeszközökkel kapcsolatos felelősség és az ember kreativitásának alapvető és pozitív szerepét a gazdasági kérdésekben” – így Benedek pápa. A gazdaságot szilárd jogrendre kell alapozni, mely az emberi szabadságra, továbbá erkölcsi és vallási értékekre támaszkodik.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép