Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Jézus(felrakta:OLáh Szabina)
Circus Maximus.
Az emberi méltóság szobra: Márton Áron
2009-06-16 Forrás: Erdély.ma
Márton Áron szenvedésekkel teli életében mindvégig megőrizte méltóságát, emberi tisztaságát, mindig felemelte szavát az igazságért. Így emlékeztek meg a püspökről Kovásznán, akinek egész alakos szobrát szentelték fel.
A csíkszentdomokosi születésű Márton Áron a II. világháborúban azzal vívott ki elismerését, hogy megszólalt és harcolt a zsidók deportálása ellen. A kommunista rendszer idején a romániai magyarság jogaiért és az egyházat elnyomó politika ellen küzdött.

- Ő azért szimbólum, azért jelkép, mert azokban a nehéz időkben, amit a diktatúra jelentette az itt élő emberek számára, ő kiállásával, kitartásával, kiérdemelte ezt a nagy tiszteletet – hangsúlyozta Tamás József a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke.

- Példája és életvitele minden magyar és székely ember számára példamutató, példaértékű kell legyen – mondta Jánó Árpád a Szent Gellért Lovagrend Márton Áron Tartomány kormányzója.

Márton Áront 1951-ben árulás miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bukaresti hadbíróság. Összesen 6 évet ült börtönben, 10 évet töltött kényszerlakhelyen, de elveiből nem engedett. A hívők adományából állított szobrot Varga Gábor dombóvári művész alkot.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép