Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

El Greco festménye
Tintoretto: Salamon és Shaba királynője
A lourdes-i látnok élete
2008-10-31 Forrás: Katolikus Egyház
Százötven éve, hogy egy fiatal parasztlánynak, Bernadette Soubirous-nak egy Lourdes közeli barlangban megjelent a Szűzanya. A jeles évforduló alkalmából a Szent István Társulat újból kiadta Franz Werfelnek a látnok életéről szóló regényét.
1858. február 11. megváltoztatta Bernadette Soubirous és Lourdes életét, a nehéz sorban élő kislánynak ekkor jelent meg először a Szűzanya a massabielle-i barlangban. Bernadette-et ettől kezdve a titokzatos hölgyön keresztül láthatatlan fonal fűzte az égiekhez. Werfel regénye a jelenések idejétől követi végig a látnoklány életét – olvasmányosan, de a valósághoz ragaszkodva.

Egy kiválasztott lány kálváriája bontakozik ki a kötetben, akinek nagyon sokáig senki nem hisz. Bernadette hitelessége abban rejlik, hogy a látomások hölgyéről nem akarja bebizonyítani, hogy Szűz Mária, azt elmondása nyomán környezete fedezi fel fokról fokra. Egyedül csak a hölgy szeretete vonzza őt, és neki kíván megfelelni. A földöntúli szeretetben égve olyan dolgokat visz végbe, amelyek a körülötte élőkben inkább kelt megbotránkozást, mint csodálatot. Ám a lány rendíthetetlensége egyre több kíváncsiskodót csábít a jelenések helyszínére, s Bernadette kitartása, majd később a forrás gyógyító hatása egyre többeket megnyer a Szeplőtelen Fogantatás Máriájának.

A Bernadette címet viselő regény bemutatja, hogy válik a Soubirous lány elsőszámú támogatójává az ellenséges állami tisztviselőknél is elutasítóbb Peyramale plébános. Az ő segítségének is köszönhetően püspöki vizsgálóbizottságot állítanak fel, hogy a lourdes-i forrás okozta gyógyulások természetfeletti voltát megerősítse vagy megcáfolja. A négyéves vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a gyógyulások közül számos tudományosan nem igazolható gyorsasággal ment végbe, így Lourdes virágzó zarándokközponttá válhat. Az is tisztázódik, hogy Bernadette sem nem csaló, sem nem őrült. A lány azonban nem kíván a számára terhes rajongóknak kiszolgáltatva élni, inkább a Szűzanya és az Úr közelségét választva szerzetes nővérnek megy.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép