Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Pécs-Ürög-Oltárkép
A papok éve: az Egyház megújulásának esztendeje
2009-06-16 Forrás: Magyar Kurír
„A papok éve nemcsak a papoknak, hanem mindenkinek fontos" – mondta a június 19-én kezdődő ünnepi évre utalva Federico Lombardi SJ, a vatikáni sajtóiroda vezetője, aki szerint a papok évét megnyitó pénteki nap a papok megszentelődésének, s így az Egyház megújulásának kezdete lesz.
Lombardi e heti jegyzetében XVI. Benedek pápa szavait idézte, aki azzal szokta átadni a rózsafüzért a papoknak egy-egy látogatás végén, hogy „még a papoknak sem szabad megfeledkezniük az imádságról!" „Ez jutott eszembe, amikor a pápa meghirdette a papok évét, amely egybeesik Vianney Szent János halálának 150. évfordulójával. Az arsi plébános lelkisége és buzgalma ragyogó példa a papok számára, különösen a lelkipásztorkodásban" – mondta a szóvivő, majd hozzátette: a pápa azonban óva inti a papokat attól, hogy munkájuk vagy gondjaik közepette elhanyagolják az imádságot: „Mindig erős a kísértés, hogy felszínesen elhadarjuk az imádságot, engedve, hogy egészen lekössenek elfoglaltságaink és emberi gondjaink." Az arsi plébános szerint „egyesek mintha azt mondanák a Jóistennek: 'Csak két szót szeretnék mondani; gyorsan elmondom, s már itt sem vagyok.'"

„Ha az Istennel való egység problémájával minden keresztény szembesül, még élesebben vetődik fel ez a papok esetében, akik egyre kevesebben, de mindenképpen túl kevesen vannak a feléjük irányuló igényekhez képest. Természetesen minden pap elsősorban maga felelős a saját megszentelődéséért, de az a hívő közösséget is nagyban érinti. Egy-két méltatlan pap példája súlyosan csorbíthatja az Egyház szavahihetőségét; másrészt viszont a közösség lelki együttérzése hatalmas támaszt jelent a papnak mind a lelki életben, mind az apostolkodásban. A papok éve tehát nemcsak a papoknak, hanem mindenkinek fontos" – idézi Federico Lombardit a Zenit.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép