Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Asztali szobor
Topor Márta  Tasteverei este
Észak-afrikai püspökök találkozója
2009-06-17 Forrás: Magyar Kurír
Június 13-án zárult le Tuniszban az észak-afrikai regionális püspöki konferencia plenáris ülése. A Vatikáni Rádió arab nyelvű adásának Maroun Lahham tuniszi érsek számolt be a megbeszélésről.
A tanácskozáson bemutatták az egyes országok politikai, gazdasági és társadalmi helyzetét, valamint egyházi valóságát, főként ami a mobilitás kérdését illeti a papok, szerzetesek, hívek esetében. Fontos témakör volt a Szaharától délre elhelyezkedő övezetből érkező diákok kérdése, akik közül sokan Tunéziában, illetve más észak-afrikai országokban végzik tanulmányaikat, s ezáltal mintegy felfrissítik az ott élő közösségeket. A püspökök nagy gondot fordítanak lelkipásztori ellátásukra, hogy a fiatalok hazájuktól távol is megmaradhassanak a hitben, és tanúságot tegyenek az egyetemeken is – mondta Maroun Lahham.

A szerzetesközösségek helyzetéről szólva a tuniszi érsek elsődleges problémának az elöregedést tartja, aminek következtében néhány rendházat be kell zárni. Pozitív azonban, hogy vannak új közösségek, amelyek újfajta gondolkodásmódot, lelkiséget képviselnek, idegen nyelveket beszélnek – ez utóbbi azért fontos, mert az arab mellett a francia ismerete döntő kommunikációs nyelv az észak-afrikai országokban.

A plenáris ülésen foglalkoztak a következő püspöki szinódus kérdésével, amelyen négy észak-afrikai főpásztor vesz majd részt. Ezzel kapcsolatban négy témát dolgoztak ki: a keresztény-muzulmán párbeszéd, a diákok, a bevándorlók és a kulturális különbségek kérdését. E találkozón szó esett továbbá a liturgiáról, a misszió teológiai és lelkipásztori aspektusairól, a püspökök és papjaik közti szeretetközösség témájáról, különös tekintettel a most kezdődő papi évre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép