Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Kegyelem néktek
Felsőpetény Evangélikus templom
Megmenekült kéziratok
2009-06-19 Forrás: Magyar Kurír
Mint ismeretes, 2009 márciusában összeomlott a Városi Történeti Levéltár épülete Kölnben. A levéltár két legjelentősebb kézirata, Albertus Magnus két munkája azonban sérülésekkel, de épségben maradt – hangzott el egy június 18-i sajtótájékoztatón.
A levéltár igazgatója, Bettina Schmidt Czaia és Nadine Thiel restaurátor számolt be a kéziratok sorsáról. Az egyik mű a neves középkori tudósnak a Máté-evangéliumhoz készített kommentárjait tartalmazza, (Postilla in Mattheum, keletkezési ideje 1258-1260-ra tehető), a másik természettudományi munka, címe Liber animalibus, keletkezési ideje 1258. Az utóbbit csak nemrég találták meg.

Szintén a közelmúltban bukkantak rá a levéltár arany vendégkönyvének negyedik kötetére, amelyben II. János Pál pápa bejegyzése is megtalálható. A néhai Szentatya 1980-ban, kölni látogatása idején írt a vendégkönyvbe, éppen a tudós teológus születésének 700. évfordulóján.

Mindkét Albertus Magnus kézirat külső borítója megsérült, de a körülményekhez képest jó állapotban van – mondta el újságíróknak a restaurálást végző Nadine Thiel. A restaurálás költségei azonban igen magasak (700, illetve 2000 euró), ezért a levéltár adományozókat keres a munkák anyagi támogatásához.

Albertus Magnus, Nagy Szent Albert domonkosrendi szerzetes (1200-1280), egyike a középkor legjelentősebb tudós teológusainak. A kölnieket ézelmi szálak is fűzik a nagy tudóshoz, akinek fő működési helye Köln városa volt, itt alapította meg a domonkosok rendi egyetemét is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép