Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A pápák sora
Fekete Madonna.
Budapesti útfelújítások: a fele sem valósul meg
2008-10-31 Forrás: Hírszerző
131 kilométerre csökkentette a hároméves útfelújítási programban szereplő 300 kilométeres keretet csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az 1-es villamos meghosszabbításáról viszont újabb döntés született a közgyűlés csütörtöki ülésén.
A 2008-2010-es időszakra elfogadott eredeti programban 300 kilométernyi út - összesen 358 szakasz - felújítása szerepelt. Ezt a közgyűlés elé kerülő javaslat szerint műszaki és finanszírozási szempontból is felül kellett vizsgálni. A keretet 131 kilométerre csökkentették, amiben benne van az idén elkészült 23 kilométer is. Az előterjesztésben az szerepel, hogy a 2009. és a 2010. évi munkák egy részét a fővárosban épülő csatornák és egyéb közműberuházások miatt kell átütemezni vagy elhalasztani. A javaslatot az egyfős többséggel rendelkező MSZP-SZDSZ koalíció képviselői szavazták meg, az ellenzék nem fogadta el.

A főváros ebben az évben 3 milliárd forintot fordít útfelújításokra, amihez 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a központi költségvetés. Az önkormányzat arra számít, hogy a következő két évben az állami támogatás összesen 6 milliárd forint lesz. Hogy ezt teljes egészében megkaphassa, a főváros mindkét évben 4,5-4,5 milliárd forint saját forrást biztosít. Az előterjesztés szerint már idén elkezdik a jövő évre tervezett munkák előkészítését, hogy az idei csúszások elkerülhetőek legyenek. A közgyűlés felkérte a főpolgármestert arra: kezdeményezze a kormányzatnál az útfelújítási pályázati rendszer módosítását, hogy a felújítások teljes költségének 50 százalékát fizesse az állam.

A Fővárosi Közgyűlés még júniusban döntött arról, hogy uniós támogatásból felújítják az 1-es villamos meglévő pályáját, illetve meghosszabbítják a Soroksári úti végállomás és a Budafoki út között, valamint új járműveket is beszereznek. A 3-as villamos vonalát a ráckevei HÉV-ig vinnék. Az összesen 44 milliárd forintos beruházáshoz 33 milliárd uniós támogatást vár a főváros. Döntöttek júniusban arról is, hogy készüljön vizsgálat az 1-es villamos Budafoki úttól a Fehérvári útig történő meghosszabbításáról.

Becslések szerint a meghosszabbítás költsége 3,5 milliárd forint, amelyre szintén uniós pályázatot nyújtana be az önkormányzat. Az előkészítéshez 210 millió forint saját forrást kell biztosítani, erről döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. Ellenzéki képviselők - bár megszavazták az előterjesztést - a vitában azt hangoztatták, hogy a két villamosvonal meghosszabbításának költsége irreálisan magas.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép