Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

portré
Giotto: Madonna és a Gyermek
Egyházmegyei papi zsinatot tartanak Székesfehérváron
2009-06-21 Forrás: Magyar Kurír
Június 19-én ünnepi szentmise keretében nyitotta meg a papok évét és egyúttal egyházmegyei papi „zsinatot” hirdetett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.
A főpásztor Ugrits Tamás, Száraz László és Gerendai Sándor személyében kijelölte a zsinati előkészítő bizottság tagjait. A tanácsadó testületbe az espereskerületek választása alapján Mayer László, Tóth Tamás, Kertész Péter, Kispál György és Szabó Gyula plébánosokat kérte fel.


Az előkészítő bizottság feladata lesz kidolgozni az egyházmegyei papi lelkiség főbb ismertetőjegyeit és egy pasztorális tervet az egyházmegye, az esperesi kerületek, a lelkipásztori körzetek és a plébániák számára. A bizottság megvizsgálja a lelkipásztori ellátottság kérdését az egyházmegyében, különös tekintettel a nagyfokú paphiányra. Tervet készít arról, mit és hogyan tud vállalni a papság, és melyek azok a területek, ahol erők hiányában lelkipásztori kisegítők munkájára is szükség lesz. A bizottság feladata előkészíteni egy egyházmegyés papi direktóriumot, amely a papok élethelyzetének valamennyi területét felöleli. A zsinati munka eredményeit, a bizottság javaslatait a 2010 tavaszán megrendezendő papi napon fogják tárgyalni és a papok évének bezárása alkalmával hozzák ünnepélyesen nyilvánosságra.


A szentmise homíliájában Spányi Antal így fogalmazott: "Meg kell élni, talán újra fel kell fedezni magunkban az isteni hívást, hiszen kegyelmét, mellyel papjának hívott és a papszentelésben magának lefoglalt, nem vonja vissza az Úr! Felszíthatjuk magunkban a régi szeretetet, a kezdeti lelkesedést, az Istennek való élet szépségének hitét és értelmét. Naponta meg kell újítanunk önátadásunkat, és meg kell találnunk az Istennek adott élet szépségét, mely más, mint a világ szerinti élet szépsége, de nem is mérhető ahhoz, annál több és attól különbözik. Újuljunk meg egymás közti kapcsolatunkban, keressük és szeressük a paptestvért, a püspököt, törődjünk a kispapokkal és azokkal a fiatalokkal, akikről talán már sejtjük, hogy érlelődik bennük a papi hivatás csírája! Ezt a megújított kapcsolatot hassa át a kölcsönös tisztelet, az önzetlen szeretet, az igaz, krisztusi barátság!"
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép