Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Repülő galamb
Mária ábrázolás
Nemzetközi katolikus–zsidó találkozó Budapesten
2008-11-01 Forrás: Magyar Kurír
A Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa és több nemzetközi zsidó szervezet immár 20. alkalommal rendez katolikus–zsidó találkozót, ezúttal Budapesten, november 9. és 12. között.
Szerkesztőségünk Erdő Péter bíborost kérdezte a tanácskozás szervezőiről és témájáról.

A találkozót katolikus részről az Apostoli Szentszék szervezi Walter Kasper bíboros és a Pápai Tanács zsidó-keresztény párbeszéddel foglalkozó osztályának vezetésével, zsidó részről pedig nemzetközi szervezetek a házigazdák.

A konferencia nyitónapján megemlékeznek a Kristályéjszaka 70. évfordulójáról. 1938. november 9-én zsidóellenes erőszakhullám söpört végig Németországon, amely a mintegy 8000 betört kirakat üvegszilánkjairól kapta a nevét. Ezen az éjszakán sokakat meggyilkoltak, sokan eltűntek, házak ezreit gyújtották fel vagy rongálták meg. A világ azonban nem reagált olyan erővel az eseményekre, mint amilyen fenyegetést azok hordoztak. Fontos, hogy minden időben figyeljünk arra – hangsúlyozta a bíboros –, ha egy vallási közösséget, egy etnikai csoportot vagy egy nemzetiségi kisebbséget erőszakos támadások érnek, mert nem lehet tudni, hol végződnek az események. A nyitónap üzenete: fontos, hogy időben felfigyeljünk ezekre a jelenségekre.

A tárgyalások fő témája, hogy hogyan tudunk hitünk alapján a társadalomban cselekedni. Különböző morális és a szociális tanítást érintő kérdések kerülnek majd elő, s ezeken a területeken számos olyan pont van, ahol a katolikus és zsidó teológusok egyetértenek, s hasonló emberi magatartásokat tartanak eszményinek és szükségesnek.

Ezeknek az egyeztetéseknek hétköznapi életünk számára is komoly jelentősége van – hangsúlyozta Erdő Péter. A tanácskozáson szó eshet majd környezetvédelemről, bioetikáról, az élet és a család tiszteletéről.

XVI. Benedek pápa imáival és jókívánságaival kíséri azt a találkozót – adta hírül a Vatikáni Rádió. A pápa örömmel köszöntötte a Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottságát, élén David Rosen rabbival. Megállapította, hogy a bizottság és a Szentszék már több mint 30 éve rendszeres és gyümölcsöző kapcsolatokat tart fenn egymással, hozzájárulva a katolikusok és zsidók közötti kölcsönös nagyobb megértéshez, egymás jobb elfogadásához. A Szentatya ismételten leszögezte: az egyház elkötelezte magát a II. Vatikáni Zsinat történelmi, „Nostra Aetate” kezdetű nyilatkozatában lefektetett alapelvek gyakorlati megvalósítására. A nyilatkozat, amely határozottan elítélte az antiszemitizmus minden formáját, jelentős mérföldkő volt a katolikus-zsidó kapcsolatok hosszú történetében, valamint összefoglalta az egyház és a zsidó nép közötti kapcsolatok megújult teológiai értelmezését.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép