Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Érme
LVSZ konzultáció kezdődött Budapesten
2009-06-28 Forrás: Evangélikus Egyház
2009. 06. 26-án érkeztek meg a Lutheránus Világszövetség tagországainak képviselői arra a négynapos konferenciára, amelyet az Evangélikus Hittudományi Egyetemen rendeznek. A konferencia hivatalos címe és témája: 20 évvel a rendszerváltás után – Egyház és állam a társadalomban átalakulás alatt.
A vendéglátó Magyarországi Evangélikus Egyház részéről dr. Fabiny Tibor professzor köszöntötte az egybegyűlteket, majd a korábban lezajlott négy európai területi konferenciáról számoltak be a küldöttek.

Ezután dr. Marianne Subklew tartott előadást arról, hogy a rendszerváltás óta milyen változások történtek Németország keleti és nyugati felében az egyházban.

Kiscsoportokban meg is beszélték egymás között a résztvevők, melyek azok a problémák, amelyekkel az elmúlt húsz évben az egyes országok lutheránus egyházai szembesültek és meglepő eredményekre jutottak.

Bár a különböző tagegyházak helyzete merőben más, vannak olyan alapproblémák, amelyek mindenütt felbukkannak: Egyrészről megállapítást nyert, hogy kevés a fiatal az egyházban, másrészről évről évre egyre kevesebb adomány érkezik, és csökken a vállalkozó szellemű hívek száma, akik felelősen gondolkodva kivennék a részüket az egyház- és gyülekezetépítésből. Vannak egyházak, amelyekben lelkészhiány tapasztalható, másokba pedig épp a teológiákon „túltermelt” lelkészek elhelyezése jelent gondot a kevésszámú gyülekezetben. Fontos lenne megtalálni azokat a jellemzőket, amelyek a lutheránus egyház sajátjai, és fontos lenne egy újfajta missziós lelkület útjait is kiépíteni – állapították meg összefoglalásképpen a résztvevők.

Ezután este hat órakor került sor a megnyitó istentiszteletre, amelyen dr. Szabóné Mátrai Mariann hirdette az igét és teológusok szolgáltak zenével.

Az istentiszteleten dr. Orosz Gábor Viktor segédkezett az úrvacsora osztásában, amelyet nagy közös körben vettek a résztvevők.

A konzultáció hétfőig (2009. 06. 29.) tart, addig a résztvevők számos kapcsolódó témát tárgyalnak meg, s részt vesznek városnézésen, munkaebéden, istentiszteleten és munkacsoport megbeszéléseken is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép