Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Árván a pad.  Topor M.
Miskolc Martin-Kertváros Református templom
Magyar papi találkozó – Cserháti Ferenc New Yorkban
2009-06-28 Forrás: Magyar Kurír
Amint arról korábban beszámoltunk, Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök lelkipásztori látogatáson vesz részt az Egyesült Államokban és Kanadában. A főpásztor New Yorkban találkozott a Főegyházmegye érsekével, a magyar hívekkel, és részt vett a magyar papi találkozón.
Cserháti Ferenc június 23-án délelőtt a Szent Névről nevezett Ferences Provincia központjában találkozott John F. O’Connor tartományfőnökkel és helyettesével, Dominic V. Monti-val, és a helyi magyar Szent István templom lelkipásztori ellátásáról tárgyalt az elöljárókkal. A plébánia ellátását az amerikai ferencesek végzik, igénybe véve egy vagy két magyarul beszélő ferences szolgálatát is. Jelenleg a távol lakó Cebula Pawel minorita szerzetes mond magyar misét vasárnaponként.

A délutáni órákban a közeli Passaic (New Jersey) városába utazott Ferenc püspök Vas László plébános és Kiss G. Barnabás OFM társaságában, hogy a Szent István magyar templomban szentmisét mutasson be a Keresztelő Szent János születésének vigíliáján összegyűlt hívek előtt. Beszédében a nagy próféta életét és küldetését állította például. A szentmise végén Vásárhelyi József református lelkész köszöntötte a püspököt és a híveket.

A hétköznapokat kihasználva Cserháti püspök találkozott a New York-i magyar hívekkel is. Keresztelő Szent János születését ünnepelve szerda este főpapi szentmisét mutatott be a Szent István magyar templomban. Vele koncelebrált Cebula Pawel, Kiss G. Barnabás, Pintye Lajos, Vargyas Emil és Vas László. A hétköznap ellenére nagy számban jelentek meg a hívek, köztük fiatalok is. A templom nagytermében Oroszlány László, a világi bizottság elnöke köszöntötte a kedves vendéget, aki újra csak az állandó imádságra, a hitben és templomhoz való hűségre bíztatta a híveket.

Június 25-én, csütörtökön reggel New York új érseke, Timothy M. Dolan fogadta Cserháti püspököt. Testvéri és szívélyes gesztussal reggelihez invitálta. A reggeli utáni magánbeszélgetés témája a magyar plébánia szolgálata volt.

Ezután a csütörtöki nap fontos eseménye következett: az USA-ban élő magyar papok találkozója. A Szent István plébánia és kolostor adott helyet az eseménynek. Cserháti Ferenc püspökkel koncelebrált a szentmisén: Bagyinszki Ágoston OFM (Silver Spring, MD), Csete Iván (Forestburgh, NY), Erdei József OSBM (Matawan, NJ), Kiss G. Barnabás OFM (Detroit, MI), Pintye Lajos OFM (Fairfield, CT), Rakaczki Basil OSBM (Perth Amboy, NJ), Vargyas Emil (Venice, FL) és Vas László (Passaic, NJ). Homíliájában a püspök, Jézus a Jó Pásztor példáját állította a lelkipásztorok elé: a lehetőségek és közös feladatok sűrűjében a helyes szolgálatra és munkára bíztatva.

A nap további programja püspöki beszámoló, valamint a megjelentek bemutatkozása volt. Közben a csoporthoz csatlakozott Cebula Pawel minorita is (Bridgeport, CT). Ezt követően Vas László tartott előadást Szent Pál apostolról. A Szent Pál-év lezárása előtt a Népek Apostola életét, missziós munkáját például idézte a megjelenteknek. Az előadás után minden magyar pap beszámolt munkájáról, öröméről és sikeréről, valamint pasztorációs tapasztalatairól és nehézségeiről. A gyűlés végén a püspök észak-amerikai delegátusa, Kiss G. Barnabás köszönetet mondott Cserháti püspöknek, a megjelent papoknak, és a most megkezdett papság éve jelentőségét kiemelve áldásos munkát és szolgálatot kívánt mindenkinek.

Cserháti Ferenc megköszönve mindenkinek magyar pasztorációs szolgálatát, további hűségre és kitartásra buzdított, Egyházunk javára. Ugyanakkor átadta az MKPK meghívását a papság éve kapcsán Esztergomban rendezendő, jövő áprilisi rendezvényre.

A püspök útjának további és egyben záró programja a fővárosban, Washingtonban folytatódik, erről a későbbiekben számolunk be.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép