Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem zászlaja 1617-ből
Adventi gyertyák
Megvalósult álom - Juhász Zsófia Református Szeretetotthon Őrbottyán
2009-06-28 Forrás: Református Egyház
Az Európai Unióhoz történő csatlakozás egyik feltétele volt, hogy az állampolgárok – köztük a fogyatékossággal élő emberek – számára megteremtődjön az esélyegyenlőség a társadalmi élet minden színterén.
Ez az irányelv megköveteli a korszerűtlen intézmények mihamarabb történő átalakítását, akadálymentessé tételét, amiről az 1993. évi III. törvény - a fogyatékos személyek speciális jogairól - is rendelkezik, úgymint az akadálymentes környezet biztosítása, a képességek, készségek fejlesztési lehetőségének megteremtése, az önrendelkezés elvének és a fogyatékos személyek életvitelének tiszteletben tartása.

Az Európai Unió támogatásával - KMOP-4.5.3 pályázat során - forrás nyílt az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthon úgynevezett Fiú Épületének akadálymentesítésére és korszerűsítésére. Az épület jelenleg 50 felnőtt, súlyos – halmozottan fogyatékos embernek ad otthont.

A fejlesztést megelőzően a lakószobákban 8-10 férfi aludt együtt, a mellékhelyiségek mellőztek mindenféle intimitást. Az autizmus spektrum zavarral élő személyeknek szintén nem volt egy kuckó, ahol magukban lehettek volna, pedig ők hatványozottan igénylik az egyedüllétet, a magányt és a csendet. A túlzsúfoltság így szükségszerűen konfliktusokat szült.

A Szeretetotthon ápolóinak helyzete hasonlóan aggasztó volt: az intézményben folyó ápolási munka rendkívüli fizikai – pszichikai leterheltséget jelent, ráadásul a megfelelő eszközök és munkakörülmények hiánya még nehezebbé tette a mindennapi gondozói tevékenységet.

A határidőre elkészült projekt során minden megváltozott, az álmok valóra váltak. Lift épült a két szint közé, így már önállóan tudnak közlekedni kerekesszékes lakóink. A 2-3 ágyas saját fürdőszobával rendelkező lakószobák kellő intimitást nyújtanak a tisztálkodáshoz, a személyes higiénés célokat szolgáló helyiségek biztosítják a privát jelleget, a modern eszközökkel felszerelt, felújított épület pedig a gondozók munkáját is jelentősen megkönnyíti.

A magánszféra megteremtésével már a beköltözést követően enyhültek a problémák, a feszültségek, a férfilakók életminősége lényegesen javult, az emberi méltósághoz való joguk immáron nem sérül. Boldogok.

Köszönöm Istenem!

„Isten a mi oltalmunk és erősségünk! igen bizonyos segítség a nyomorúságban…Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit… a Seregek Ura velünk van…” (Zsolt. 46:2, 9, 12)

Naftz Katalin, intézményvezető
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép