Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Róma Szent Péter tér
Angyalok szalaggal (A)
Kazahsztán a vallások közötti párbeszéd kezdeményezője
2009-06-30 Forrás: Evangélikus Egyház
A soron következő Világ- és tradicionális vallások vezetőinek harmadik kongresszusát 2009. július 1-2. között rendezik meg Asztanában, Kazahsztán fővárosában, az ENSZ támogatásával.
A fórumon megvitatásra kerül a vallási vezetők szerepe a világ felépítésében, amely a tolerancián, az egymás iránti tiszteleten és az együttműködésen alapul. A kongresszus munkájában öt szekció vesz részt: Erkölcsi értékek, Világ és Biztonság, Környezet és Harmónia, Tiszta párbeszéd és Együttműködés, Igazságosság előmenetele.

A Világ- és tradicionális vallások vezetőit egyesítő kongresszus kezdeményezője Kazahsztán elnöke, Nurszultan Nazarbajev. Az első és második kongresszust óriási sikerrel 2003-ban és 2006-ban rendezték meg, melynek eredményeképp az említett fórum a világvallások közötti párbeszéd mérvadó helyévé vált.

A kongresszus fő célja, hogy állandó alapot teremtsenek a felekezetek közötti párbeszédnek. Ebben az évben a kongresszus munkájában több mint 300 vendég vesz részt, beleértve egy sor államfőt is. A fórum zászlaja alatt egy nemzetközi kulturális és vallási központot is létrehoznak. A Kazah Köztársaság elnöke, Nurszultan Nazarbajev szerint a kulturális és vallási problémákon kívül a központ oktatási, tudományos, kutatási és humanitárius projektek megvalósításával, valamint a potenciális vallási konfliktusok tanulmányozásával foglalkozna.

A belpolitikai stabilitás és a nemzetiségek közötti egyetértés megerősítése a kazah társadalom hosszú távú stratégiájának fontos irányvonala. Kazahsztánban 130 nemzetiség képviselője él, 46 felekezet tevékenykedik. A függetlenség évei alatt az ország megvalósította a nemzetek közötti egyetértés megőrzésének saját modelljét, létrehozta az etnikai párbeszéd eszközét, Kazahsztán népének közgyűlését, amely bejárta a konzultatívból az alkotmányos szervvé válás útját.

Ezzel együtt, a kazahsztáni kezdeményezés, demonstrálva az ország felekezetek és nemzetiségek közötti egyetértés modelljének hatékonyságát, jelentősen hozzájárul a civilizációk és kultúrák közötti párbeszéd globális folyamatához.

Mindezt alátámasztja az, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadta Kazahsztán kezdeményezését, hogy a 2010-es évet „A kultúrák közeledésének nemzetközi évévé” kiáltsák ki.

A Kazah Köztársaság Államfőjének véleménye szerint a fórum egy olyan alapot adhat a nemzetközi szervezetnek, amelynek a vallási feszültségek csillapítása, a békeszeretet propagálása lesz a feladata. „Egy ilyen szervezetnek a létrehozása megerősíti a vallási párbeszédet, a konstruktív kapcsolatoknak rendszerességet ad” – hangsúlyozta az N.Nazarbajev.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép