Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Lengyel Adrienn Colosseum
Máriapócsi katolikus templom
Szent Péter fillérei – már az interneten keresztül is
2009-07-04 Forrás: Magyar Kurír
Minden évben Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepéhez, június 29-éhez kapcsolódik a péterfillérek gyűjtése. Idén is az ezt követő vasárnapon, július 5-én gyűjtenek a katolikus templomokban a Szentatya karitatív céljaira.
A bevétel összege évente mintegy 60 millió dollárt tesz ki, amelyhez a hazai katolikus közösség is hozzájárul több mint 40 millió forinttal. A kommunizmus évtizedei alatt a magyarországi adakozás szünetelt, 1993-ban indult újra. Az elmúlt nyolc év alatt csaknem megkétszereződött az így összegyűjtött adomány: 2000-ben a magyar hívek 23 millió forinttal segítették a pápa tevékenységét, 2008-re pedig már közel 44 és fél millióra nőtt az összeg, amely kétmillió forinttal több, mint az előző évben.

A VIII. századi Angliában alakult ki a „Denarius Sancti Petri” szokása: a megtért angolszászok elhatározták, hogy évente anyagi hozzájárulást küldenek a Szentatyának. A középkor során kötelezővé vált a péterfillérek gyűjtése, ám a reformáció idején megszakadt a gyakorlat. A XIX. század közepén éledt újjá a szokás francia földön, így a hívek segíthettek a Szentszék akkori nehéz anyagi helyzetén.

A Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek pénzadományait. Lehet postai úton (Őszentsége, XVI. Benedek pápa részére, 00120 Vatikánváros, Európa) vagy banki átutalással segíteni a pápa által támogatott rászorulókat (számlaszám: Unicredit Banca d’Impresa IT/04/B/03226/03202/000005329965, swift: UNCRIT2VRMX, tárgy: Obolo di San Pietro, név és teljes lakcím feltüntetésével). A modern technikának köszönhetően ráadásul online adományokat is fogad a Péter-fillér Hivatal a Vatikán internetes oldalán keresztül.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép