Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Avilai Nagy Szent Teréz , Róma, Topor M.
Topor Márta  Római utca kép
A karizmatikus mozgalmak értékes erőforrás az egyház számára
2008-11-03 Forrás: Magyar Kurír
Október végén Assisiben rendezték meg a karizmatikus mozgalmak nemzetközi konferenciáját, amelynek témája: „A keresztre feszített Krisztust hirdetjük, aki Isten ereje és bölcsessége”. A konferencia képviselőit kihallgatáson fogadta Benedek pápa.
A kihallgatáson a Szentatya elmondta: intenzívebbé kell tenni a főpásztorok és az egyházi mozgalmak közötti párbeszédet, amely hasznosítandó értékes erőforrás az egyházban.

Becslések szerint a világon ma 500 millióra tehető a karizmatikusok száma, amelyből 120 millió a katolikus. Az egyházi mozgalmak és az új közösségek, amelyek a II. Vatikáni Zsinat után virágzottak ki, az Úr egyedülálló ajándékot és értékes erőforrást jelentenek az egyházi élet számára. Bizalommal kell őket fogadni és értékelni hozzájárulásukat a közösség szolgálatában. A mozgalmak és új közösségek a Szentlélek „kisugárzásai” az egyházban és a mai társadalomban. A karizmatikus mozgalmak katolikus testvériségének érdeme, hogy felhívta a figyelmet az egyházban a Szentlélek kegyelmi adományaira.

A pápa a katolikus egyház katekizmusából kiindulva hangsúlyozta az új karizmák értékét és fontosságát, amelynek hitelességét azonban az egyházi tekintélyének való alárendelődés biztosítja. Éppen azért, mert a mozgalmak és egyházi közösségek ígéretes virágzását tapasztaljuk, fontos, hogy a püspökök körültekintően, bölcsen és jószándékkal viszonyuljanak hozzájuk. A Szentatya ezután annak a kívánságának adott hangot, hogy váljon intenzívebbé a főpásztorok és az egyházi mozgalmak közötti párbeszéd minden szinten: a plébániákon, az egyházmegyékben és az Apostoli Szentszékkel.

XVI. Benedek üdvözölte a testvériség szándékát, hogy állandó képzőközpontot hoz létre a karizmatikus mozgalmak tagjainak és felelőseinek, valamint, hogy a társaság székhelyét Rómába helyezi át. Így szorosabb kapcsolatot ápolhat a Világiak Pápai Tanácsával. Majd emlékeztetett rá: a testvériség egyik célkitűzése, hogy megóvja a karizmatikus közösségek katolikus identitását és ösztönözze őket a püspökökkel és a pápával való szoros kapcsolat fenntartására.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép