Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Hercegszántói Szűzanya
Pápai levél a G8-csúcstalálkozó résztvevőinek
2009-07-07 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek pápa a szerdán kezdődő G8-csúcstalálkozó résztvevőit a szegény országok iránti felelősségre emlékeztette. Ezeknek az államoknak nem a gazdasági világválság ellenére, hanem éppen amiatt kell nemzetközi segítséget nyújtani – írja a pápa a szombaton a Vatikánban nyilvánosságra hozott levelében, amelynek címzettje a találkozó házigazdája, Silvio Berlusconi olasz kormányfő.
A szegény államok gazdasági fejlődése ugyanakkor a válság megoldásainak legfontosabb lehetőségei közé tartozik. A tanácskozásokba a kevésbé fejlett országokat is be kell vonni – hangsúlyozza a pápa.

A gazdasági és pénzügyi válság azzal fenyeget, hogy drasztikusan csökken majd Afrika és más kevésbé fejlett területek segélyezése – figyelmeztet Benedek pápa. Ez pedig a szegénység felszámolását kitűző Millenniumi Fejlesztési Célok első gyümölcseit fenyegeti megsemmisüléssel. „Valóságos kockázata" van annak, hogy ezáltal még több ember él majd nagy szegénységben. A gazdaságilag fejlett országok felelőssége „nem kisebb, hanem ellenkezőleg, még sürgetőbb lett".

A válság legyőzésére hozott intézkedések csak annyira lehetnek hatékonyak, amennyire erkölcsi felelősséget hordoznak – írja a pápa. A gazdasági segély mellett jobb képzési lehetőségeket kell biztosítani a szegény országoknak. Ez elengedhetetlen feltétele lenne a működő demokráciának, a korrupció elleni harcnak, a polgárjogok gyakorlásának és a szegény országok fellendülésének.

További kihívásként említette Benedek pápa az éghajlatváltozást. A gazdasági válsághoz hasonlóan a föld klímájának aggasztó adatai is a globális fejlődés újragondolását igénylik, amelyet pedig a szolidaritásnak és a felebaráti szeretetnek kell áthatnia. Ezekkel a témákkal is foglalkozik a pápa harmadik enciklikája, a Caritas in veritate is, amely egy nappal a G8-találkozó kezdete előtt jelenik meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép