Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
Makkosmária templom belső
Pap- és diakónusszentelés Szatmárnémetiben
2009-07-10 Forrás: Erdély.ma
Július 4-én, szombaton 11 órakor kezdődött a szatmárnémeti székesegyházban a pap- és diakónusszentelési szertartás.
Schönberger Jenő megyéspüspök Antku Istvánt, Czumbil Wilhelmet és Tatár Zoltánt diakónussá, Lapka Józsefet pedig pappá szentelte. A szertartás elején név szerint bemutatták a püspöknek a felszentelendőket, majd ők jelentkeztek Isten akaratának teljesítésére a zsoltáros szavaival: „Íme, itt vagyok, hogy akaratodat megtegyem, Istenem!”

Prédikációjában Schönberger Jenő kiemelte: Jézus barátainak nevezi apostolait, nem szolgáknak. A szolgák parancsból vagy fizetésért tesznek valamit, és nincsenek beavatva az Úr belső gondolataiba. De a barát szeretetből tud áldozatot hozni társaiért, beavatott a barátjának minden gondolatába és tervébe. Nem vár fizetséget. „Jézus azt mondja nektek: ti barátaim vagytok. Maga a Boldogságos Szűzanya is így mondja énekében: ‘alázatos szolgálóleányát tekintetre méltatta az Úr’. Maga az ’Isten szolgája’ cím is kitüntetés, de mennyivel inkább kitüntetés az, amikor ma Jézus az evangéliumban bennünket ’barátainak’ nevez. Érezzétek át ezt a kitüntetést, de ugyancsak érezzétek át, hogy ez a kitüntetés nem nektek szól, hanem elsősorban annak a feladatnak, amit Isten rátok bíz. Ti Krisztus barátaiként kell, hogy járjátok az életetek útját.”

A papi feladat kapcsán a püspök elmondta: „Amikor elkötelezitek magatokat arra a feladatra, amelyről olyan szépen ír Timóteushoz intézett második levelében Szent Pál apostol (…hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel), tudnotok kell, hogy az a szeretet, amellyel Jézus barátainak mond benneteket, ilyen feladatra küld. Ami Jézus számára a legfontosabb volt, az számotokra is az kell legyen: Isten országának munkálása, az evangélium hirdetése.”

A szentelendők engedelmességi ígéretet tettek, egyenként a püspök elé járultak, letérdeltek, kezüket a püspök kezébe téve. A Mindenszentek litániáját a hívek térdelve, a szentelendők viszont a földre borulva imádkozták, az önátadás jeleként. Előbb a diakónusok felszentelése – amikor a püspök a diakónusok fejére tette kezét és imádkozott – és beöltözése, majd a papszentelés következett, amelynek során a püspök a szentelendő fejére tette kezét, és imádkozott felette. A püspököt követve a jelenlevő papság is ezt tette. Ezután öltözött be Lapka József stólába és miseruhába, a püspök pedig megkente krizmával a felszentelt kezét. Így megvalósult az írás szava: „az Úr lelke rajtam, Ő kent fel, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hogy meggyógyítsam a megtört szívűket.”

Végül a püspök és a papság békecsókkal köszöntötte az újonnan felszentelteket. A csók Krisztus barátságának a jele, aki azt mondta: „Nem nevezlek többé szolgának benneteket, hanem barátaimnak mondalak titeket.”

A szertartás végén Schönberger Jenő megköszönte a felszentelt pap és a diakónusok szüleinek fáradozásukat, a keresztényi nevelést és azt, hogy a papi pályára segítették gyermekeiket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép