Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

X. Ince
Cigányzarándoklatot tartottak a nemzeti kegyhelyen
2009-07-12 Forrás: Magyar Kurír
Cigányzarándoklatot szervezett július 11-én Mátraverebély-Szentkútra a Nógrád Megyei Cigányönkormányzat. A programot a Váci Egyházmegye Evangelizációs Központja és a Ceferino Ház munkatársai készítették elő és vezették le.
A rendezvényre mintegy hétszáz cigány érkezett. Az első kanonizált cigány, Boldog Ceferino Gimenez Malla portréja alatt igeliturgia keretében Beer Miklós megyéspüspök vezetésével a jelenlévők megújították a keresztségi fogadalmukat, hogy megerősítsék az egyházhoz és Krisztushoz tartozásukat. Ezzel kifejezték meggyőződésüket, hogy a cigányságnak helye van az egyházban, mert az Evangélium képes valódi testvériségre vezetni cigányokat és nemcigányokat. Jelen volt az igeliturgián Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációval megbízott püspöke.

A mintegy másfélórás szertartást megelőzően és a közös imaalkalom ideje alatt is a ferences testvérek folyamatosan gyóntattak a búcsújáróhely gyóntatóudvarában.

A liturgiában felhangzott a nemzetközi cigány himnusz. Tipikus cigány hangszerekkel, gitárral és tamburával kísért dalokkal a szendrőládi énekkar járult hozzá a közös ünnep méltóságához. A résztvevők körmenetben vitték a szent keresztet, jelezve, hogy a cigányság vállalja a keresztet is, a megváltó Krisztushoz tartozás jelét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép