Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Bízzál az Úrban
Közeli oldalról
A titokzatos négyes: ők hozták létre az IMF-megállapodást
2008-11-03 Forrás: Hírszerző
Lényegében négyen hozták tető alá a Magyarország számára juttatott 25 milliárd dolláros hitelkeret-lehetőséget, amelyet az IMF, valamint a Világbank és az Európai Unió "dobott össze": a kormányfő és a pénzügyminiszter mellett a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint a gazdasági miniszter vett részt a tárgyalásokban.
Az IMF-megállapodás előkészítése tulajdonképpen már aznap éjjel elkezdődött, amikor megtámadták az OTP-t, vagyis október 9-én. Válságtanácskozást tartottak az érintett bank menedzsmentje, valamint a pénzügyi élet vezetői - jegybankelnök, Államadósság Kezelő Központ, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke, satöbbi - , a pénzügyminiszter és a miniszterelnök részvételével.

Információink szerint ekkor már felosztották egymás között a feladatokat az állami vezetők: ki keresse a kapcsolatot az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal, a baráti országokkal, Németországgal, Nagy-Britanniával, és miután akkor még pontosan nem lehetett látni, hogy mekkora a baj, megállapodtak arról is, hogy a Nemzetközi Valutaalappal is egyeztetést kezdeményeznek.

Párhuzamosan zajlottak a tapogatózások az európai piacok forrásbehozataláról és az IMF-tárgyalások előkészítéséről. Aztán az október 23-i hosszú hétvégére felgyorsultak az események; lényegében négy nap alatt dőlt el minden, és múlt vasárnapra állt össze az egész csomag.

Csapatmunka volt

Úgy tudjuk, lényegében négyen hozták tető alá a Magyarország számára juttatott 25 milliárd dolláros hitelkeret-lehetőséget, amelyet az IMF, valamint a Világbank és az Európai Unió "dobott össze": a kormányfő és a pénzügyminiszter mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter.

Az alapkereteket - a csomag három részét és az egységek összegeit - Gyurcsány Ferenc beszélte meg például Nicolas Sarkozy francia államfővel, a soros uniós elnökség vezetőjével, Angela Merkel német kancellárral és Gordon Brown brit miniszterelnökkel, valamint Dominique Strauss-Kahn IMF-főigazgatóval, a többiek a részleteket tárgyalták meg.

"Nem igaz, hogy nem próbálkoztunk mással is, de a többi megoldás sokkal drágább lett volna, az uniónak meg egyszerűen nincsenek ilyen forrásai. Az IMF-hitelért, ha felvesszük, 6 százalékos kamatot fizetünk. Ha más országoktól kérünk segítséget, az csak állami kötvényvásárlás formájában érkezhetett volna, aminek dupla annyi a kamata" - magyarázta egyik forrásunk.

Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök miért mondta le a múlt hétre tervezett közel-keleti útjait ahelyett, hogy onnan próbált volna segítséget szerezni, miként azt például Nagy-Britannia tette, informátorunk azt válaszolta: nekünk nem olyan fejlettek a gazdasági kapcsolataink az arab világgal, vagyis nem fűződik érdekük ahhoz, hogy nekünk segítsenek.

Hozzátette: biztos abban, hogy más, hozzánk hasonlóan fejlett államok is kérnek majd segítséget az IMF-től, és ez a támogatás nem csak nekünk, hanem a régiónak is szólt. "Magyarországon pszichés ellenállás van a Valutaalappal szemben, mert az emberek jól emlékeznek a Bokros-csomagra. Csakhogy most nem kértek olyan szerkezeti átalakításokat, mint akkor" - jegyezte meg forrásunk.

Nem volt jobb megoldás

Arról nem született politikai döntés, hogy a 13. havi nyugdíjak limitálásával, illetve a közszféra bérbefagyasztásával ellentételezik a kiadáscsökkentést. A döntést szakmai alapon hozta meg vasárnap este a frakció legfelső vezetése, valamint költségvetési munkacsoportja. Az MSZP tisztségviselői múlt hétfőn reggel, az elnökség és a frakció pedig csak hétfő este szerzett tudomást arról, hogy a deficitet így mérsékelik tovább.

"Sokat beszélgettünk a hétfői bejelentést megelőző egy-két hétben a világgazdasági válságról. Azt tapasztaltam, hogy az MSZP elnökségének tagjai nem mint pártpolitikusok gondolkodnak, hanem csak az ország érdekét tartják szem előtt" - mondta lapunknak a szocialista párt legfelső vezetésének egyik tagja, emlékeztetve arra, hogy a nyugdíjasok jelentik az MSZP legfőbb szavazóbázisát.

"Még csak szűk körben volt ismert a döntés, amikor először beszéltünk róla, tehát visszakozhattunk volna, de mindenki megértette, hogy nincs jobb megoldás" - fogalmazott egy másik vezető politikus.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép