Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

El Greco festménye
Csíksomlyói templom
Szentszéki felszólalás az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának ülésén
2009-07-14 Forrás: Magyar Kurír
Az ENSZ július 9-i genfi ülése a jelenlegi globális és nemzeti tendenciákkal, azok a társadalmi fejlődésre gyakorolt hatásával, valamint a közegészségügy kérdésével foglalkozott. A találkozón felszólalt Silvano Tomasi érsek, a genfi székhelyű ENSZ-hivatalok állandó szentszéki megfigyelője.
Az A-H1N1 vírusos infuenzajárvány és a világszintű élelmiszerbiztonsági válság kapcsán Tomasi érsek utalt a szegénység és az egészség közötti kapcsolatra, melyből adódóan aránytalanul nagy súly nehezedik a fejlődő országokra és az ott élő szegényekre.

A szentszéki delegáció aggodalmának adott hangot a Világbank előrejelzései kapcsán, miszerint további 53–65 millió ember kerül majd a szélsőséges szegénység állapotába, a krónikusan éhezők száma pedig meghaladhatja az egymilliárdot. A probléma kezelésében túl kell lépnünk a kísértésen, hogy csökkentsük a közszolgáltatásokat a rövid távú célok érdekében, a hosszú távú emberi költségek kárára – hangsúlyozta az érsek.

A közegészségügy terén a nemzetközi célok megvalósításában szembe kell nézni az egyenlőtlenségekkel, amelyek az országok között és az országokon belül, valamint a fajok és etnikai csoportok között léteznek. Tragikus módon a nők számos régióban továbbra is rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek – mutatott rá a szentszéki megfigyelő.

Annak ellenére, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete elismeri a Katolikus Egyház és más vallási szervezetek az egészségügy terén végzett tevékenységét, nem részesülnek egyenlő arányban az erőforrásokból, amelyeket a világszintű, országos és helyi egészségügyi kezdeményezések támogatására szánnak.

Silvano Tomasi érsek felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi megoldásoknál többre van szükség az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés megteremtése terén. Idézte XVI. Benedek új enciklikájának egy részletét: „A gazdasági tevékenység nem tudja megoldani a társadalmi problémákat a kereskedelmi logika egyszerű alkalmazásán keresztül.” A közjót megcélozva kell a politikai közösségnek különös felelősséget vállalnia. Etikai megközelítésre van szükség a fejlődés terén, amely új globális fejlődési modellt feltételez. Ennek a személyt és nem a profitot kell a középpontba helyeznie, továbbá az egész emberiség szükségleteit és törekvéseit magába kell foglalnia.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép