Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

José de Ribera: Szent Sebestyén
Szent Willibrord
A pápa új enciklikájának szellemében keresik a jövő útjait az erkölcsi és gazdasági válság idején
2009-07-16 Forrás: Katolikus Egyház
A magyar alapítású Szociális Testvérek Társasága XIV. általános káptalanját tartja Budapesten július 18. és augusztus 2. között. A találkozó fő témája a közösség nemzetközisége. Az esemény nyitó szentmiséjét Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be július 18-án 15 órakor a Patrona Hungariae Gimnázium kápolnájában. A záró istentiszteletet Paskai László bíboros pontifikálja ugyanott augusztus 2-án 15 órakor.
A Szociális Testvérek Társaságát Slachta Margit, az Országgyűlés első képviselőnője alapította 1923-ban. A szociális testvérek hivatása, hogy Isten megszentelő szeretetéről tegyenek tanúságot „az élet forgatagában” sokféle apostoli tevékenységükkel. Az egyház szociális tanításának fényében kívánnak válaszolni a világ ínségeire. Öt országban (az Amerikai Egyesült Államokban, Kubában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon) dolgoznak szociális, karitatív, hitéleti, egészségügyi, oktatási, kulturális és gazdasági területen, hazánkban két településen is – önkormányzati képviselőként (Ják), illetve polgármesterként (Kislángon) – részt vesznek a helyi közéletben és a település életének alakításában. A társaságnak mintegy kétszáz tagja van, közülük százan Magyarországon élnek. Rendtársukat, Salkaházi Sára testvért, akit 1944. december 27-én üldözött zsidó nők és gyerekek elrejtéséért a nyilasok a jeges Dunába lőtték, 2006 szeptemberében avatta boldoggá Erdő Péter bíboros.

A Szociális Testvérek Társaságának általános káptalanja (legfőbb tanácskozó szerve) hatévenként ül össze, amikor a kerületek (tartományok) küldöttei áttekintik, hogy az elmúlt időszakban a közösség megvalósította-e célkitűzéseit, illetve arra a kérdésre keresnek választ, milyen feladatokra hívja őket Isten az idők jeleivel. Ehhez beszámolókon keresztül megismerkednek azon országok és társadalmak helyzetével is, ahol működnek. A mostani találkozón az alapító karizmájának és Salkaházi Sára életpéldájának fényében a közösség nemzetköziségét veszik górcső alá. Megvizsgálják, hogy az erkölcsi válságon alapuló gazdasági válság idején hogyan tudják a szeretetet megélni és a remény örömhírét továbbadni egy olyan globalizált világban, ahol a teremtett világ javaiból kiszorítják a szegényeket, sérülteket, kisebbségeket, otthontalanokat, időseket stb. A közös gondolkodásban segítségükre lesz Zlinszky János egyetemi docens, aki a teremtés védelméről tart előadást és Örsy László jezsuita teológus, aki a szerzetesi élet kihívásairól beszél a 25 küldöttnek. A káptalani gyűlés feladata az általános elöljáró és tanácsának megválasztása is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép