Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

leánykökörcsin, Topor M.
Juhar.  si.
A Szentatya részvétnyilvánítása Jean Margéot bíboros halála kapcsán
2009-07-19 Forrás: Magyar Kurír
Július 17-én 93 éves korában elhunyt Jean Margéot bíboros, Mauritius szigetállam fővárosa, Port-Louis nyugalmazott püspöke.
XVI. Benedek pápa táviratban fejezte ki részvétét a Port-Louis Egyházmegye híveinek, a bíboros hozzátartozóinak. A Szentatya hálát ad Istennek a főpásztor szolgálatáért, aki egész életét Mauritius sziget lakóinak szentelte, mint egyházmegyei pap, majd mint Port-Louis püspöke. Minden erejével hirdette Krisztust, különösen elkötelezte magát a család védelmének és előmozdításának nagylelkű szolgálatában. A pápa az Úr irgalmába ajánlja a bíboros lelkét. Fohászkodik Mária közbenjárásáért, hogy az Úr fogadja be hűséges szolgáját országába, békéjébe és világosságába. A Szentatya végül apostoli áldását adja a gyászolókra és mindazokra, akik a temetési szertartáson részt vesznek.

Jean Margéot bíboros halálával a bíborosi kollégium száma 185-re csökkent. Jean Margéot 1916. február 3-án született az Indiai-óceán gyöngyszemének nevezett szigeten, Port-Louis egyházmegyében. Tanulmányait szülőföldjén kezdte, majd Rómában a Pápai Francia Szemináriumban folytatta. Ezt követően a Pápai Gergely Egyetemen filozófiát és teológiát tanult. 1938-ban szentelték pappá. Hazájában számos fontos lelkipásztori szolgálatot végzett, majd 1969-ben VI. Pál kinevezte Port-Louis püspökévé. Szentelése, amelyet Paolo Mosconi érsek madagaszkári pro-nuncius végzett, a város történelmének rendkívüli eseménye volt. A szabadtéri szertartáson mintegy 80 ezer hívő vett részt.

Főpásztori szolgálatának kezdetén a szigeten 250 ezer volt a katolikusok száma, csaknem 20 évvel később, 1988-ban ez a szám 280 ezerre emelkedett. Az egyházmegyében tevékenykedő papok száma 49-ről 85-re nőtt. Jean Margéot bíboros lelkipásztori kezdeményezései közül kiemelkedik a Tábor-hegy nevű központ, amelyet a fiatalok és a katekéták oktatására létesített, valamint egy kábítószereseket kezelő terápiaközpont létrehozása az egyházmegyében. II. János Pál pápa 1988. június 28-án kreálta bíborossá.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép