Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Csíksomlyó  sgy.
Nagybajomi Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia
Nyelvtörvény és anyagi gondok
2009-07-19 Forrás: Református Egyház
A szlovák nyelvtörvény és az anyagi problémák is napirenden voltak az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nagygyűlésén. A találkozón Lyonban, a szervezet alapításának 50. évfordulóját is ünneplik, valamint az ökumené és azon belül is az európai keresztyén egyházak küldetését és ennek fényében a CEC eljövendő hat évének feladatait, a szervezet újjáalakításának módját keresik.
Július 17-én, pénteken este a Közleményeket és állásfoglalásokat előkészítő bizottság (Public Issues Committee) meghallgatást tartott a szlovák nyelvtörvény ügyéről. Dr. Hódossy-Takács Előd, a református delegáció tagja ismertette a törvény kisebbségeket hátrányos helyzetbe hozó rendelkezéseit. A Nagygyűlést megelőzően a Magyarországi Református Egyház hivatalos levélben kérte a CEC-et, hogy közleményei közétt vegye föl a szlovák nyelvtörvény elítélését, valamint kérte, hogy tegyen meg mindent azért, hogy az illetékes európai intézmények megfelelő információhoz jussanak a törvényről és annak kihatásairól és ez alapján vegyék rá a Szlovák Köztársaság illetékes testületeit a törvény megváltoztatására.

A találkozón a CEC Nagygyűlés Gazdasági Bizottsága jelentéséből kiderült, hogy a szervezet igen komoly anyagi gondokkal küzd. A jelen állás szerint a Lyon-i Nagygyűlés költségeinek fedezete sem áll rendelkezésükre. Az anyagi nehézségek hátterében a CEC vezetésének helytelen és bizonyos esetekben fedezet nélküli gazdálkodása áll valamint az, hogy bizonyos tagegyházak nem, vagy csak kis mértékben vállalják föl a szervezet fenntartásának gondját.

Részben az anyagi okok vezettek oda, hogy a pénteki ülésén a CEC Nagygyűlése egy olyan bizottság felállításáról határozott, amely a következő két évben megpróbálja újra fogalmazni a CEC céljait, vízióját és javaslatot tesz az ezek megvalósítására alkalmasabb új szervezet létrehozására. A bizottság munkája a CEC alapvető átalakításához vezethet az alapító okirat és az SZMSZ módosításával, amiről 2013-ban, előrehozott Nagygyűlésen döntenek majd a tagegyházak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép