Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Református templom,Hajdúhadház  (A)
Közeli
Irakban az erőszak politikai, nem pedig vallási eredetű
2009-07-20 Forrás: Vatikáni Rádió
Az iraki főváros latin szertartású érseke, Jean Benjamin Sleiman az elmúlt napokban Madridban tartózkodott. A spanyol Caritas székházában megrendezett sajtókonferencián elmondta, hogy hazájában az erőszak sokkal inkább politikai, semmint vallási célokat szolgál.
2008-ban az erőszak lényegesen, mintegy 80 %-kal csökkent a közel-keleti országban. Azonban az elmúlt napokban a különböző templomok ellen elkövetett merényletek következtében ismét sok keresztényben felmerül a kivándorlás gondolata. Bagdad latin szertartású érseke azért kereste fel a spanyol Caritas vezetőit, hogy az USA csapatainak kivonulása után előállt helyzet sürgető humanitárius szükségleteiről tárgyaljon velük.

Sleiman érsek beszédében szólt a „nemzeti kiengesztelődés” kihívásáról, amely nem valósulhat meg mindaddig, amíg az országot társadalmi és területi megosztottság sújtja. Az iraki Caritas fontos tevékenységet végez humanitárius téren, különös tekintettel a gyermekek élelmezésére, az orvosi ellátásra és a fogyatékkal élők és a kitelepítettek védelmére. Irakban jelenleg a legnagyobb hiányosságok éppen az egészségügy terén tapasztalhatók.

A helyi Caritas becslése szerint az országnak legalább háromezer új betegellátó központra lenne szüksége, hogy minimálisan megfeleljen az igényeknek. Sleiman érsek hangsúlyozta, hogy a térség békéje nemcsak a Közel-Kelet, hanem egész Európa számára fontos, hiszen az erőszak mindenütt érezteti hatását. Az üldöztetés következtében az utóbbi években az iraki keresztények fele távozott el hazájából. Az országban jelenlévő 14 keresztény egyház összesen mintegy félmillió hívőt számlál. Fennáll annak a gyanúja, hogy az utóbbi napokban elkövetett merényletek célja a keresztények elűzése az országból. Egy helyi keresztény politikus a SIR olasz katolikus hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy rendszeres és szervezett keresztény ellenes támadásokról van szó, amelyeket militáns csoportok hajtanak végre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép