Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

XII. Piusz
Jön az eső.  sgy
Növekszik az Egyesült Államokban az abortuszt ellenzők száma
2009-07-20 Forrás: Vatikáni Rádió
Amint azt jeleztük, XVI. Benedek július 11-én fogadta Barack Obama amerikai elnököt, aki részt vett a G8-ak l’Aquilában megrendezett csúcstalálkozóján. A pápa és az elnök áttekintették a jelenlegi nemzetközi gazdasági-társadalmi-etikai válság főbb kérdéseit. Megbeszélésük középpontjában az élet védelme állt. Ismeretes, hogy az elnök megválasztása óta az abortusz kérdése az Egyesült Államokban a közvélemény és az amerikai katolikus püspöki kar érdeklődésének homlokterében áll, egyéb bioetikai problémákkal együtt.
A kihallgatás végén P. Lombardi vatikáni szóvivő közölte az újságírókkal: Obama elnök biztosította a pápát, hogy elkötelezi magát az abortuszok számának csökkentésére. Benedek pápa átnyújtotta az elnöknek új enciklikáját, amely (28. pontjában) hangsúlyozottan foglalkozik az élet védelmével, a sterilizációval és az eutanáziával, a születésellenes mentalitással és az abortusszal. Ez utóbbinak terjesztésével – egyes nem kormányzati szervezetek a szegényebb országok népesedési problémáját akarják megoldani. Márpedig az élet elfogadása és védelme, tisztelete az igazi fejlődés középpontjában áll. Túllépve az egoista szempontokon, az etikai elvek által vezérelt fejlődés tiszteletben tartja minden nép és minden személy jogait az élethez. Amikor egy társadalom az élet tagadása és megsemmisítése felé tart, végül majd nem talál motivációt és energiát ahhoz, hogy az ember igazi javát szolgálja. (SzF jegyzete)
Jegyzetünkhöz kapcsolódik a következő tájékoztató.

Az amerikai közvélemény egyre inkább az élet védelme mellett áll. Ez derül ki a Kolumbusz Lovagok és a Marista Intézet (Marist Institute) felméréséből. E szerint a megkérdezettek 86%-a jelentős mértékben korlátozná az abortuszt. A kutatás összeveti a 2009-es adatokat az előző évivel: egy év alatt az életvédő állampolgárok száma 5%-kal emelkedett (44%-ról 49%-ra), míg az abortusz választhatósága mellett állók aránya 50%-ról 48%-ra csökkent. A megkérdezettek csupán 23%-a gondolja úgy, hogy az abortusz minden körülmény között legyen legális. Jelentős mértékben növekedett az életvédők aránya az afro-amerikai (41%-ról 54%-ra) és a latin-amerikai (39%-ról 43%-ra) közösségekben.

A véleménykutatás további kérdéseket is elemzett. Első helyen a megkérdezettek 80%-a szerint a törvénynek védelmeznie kell az anya és a megszületendő gyermek életét is. 79%-uk szerint az orvosokat nem szabad kényszeríteni abortusz elvégzésére, amennyiben ez etikai értékeikkel szemben áll. 53% véleménye, hogy az anya egészsége miatti szándékos terhesség-megszakítás következménye hosszútávon káros. A felmérés során a megkérdezettektől érdeklődtek a vallási vezetők szerepéről is a téma kapcsán. 69% álláspontja szerint a vallási vezetőknek fel kell emelni a szavukat az abortusz ellen.

A Gallup Intézet hasonló felmérésének eredményeként az amerikaiak 51%-a tartja magát életvédőnek. Az Egyesült Államokban felélénkült a vita az egészségügyi rendszer törvényreform-tervezetről. Egyesek szerint bevezetése esetén lehetővé válna, hogy az országos biztosítási rendszer finanszírozza az abortuszok végzését.

Demokrata életvédő képviselők levélben fordultak a képviselőház szóvivőjéhez, Nancy Pelosi-hoz, hogy ne értékeljék alul az abortusz témáját a vita során. Hangsúlyozzák, hogy nem támogatnak olyan törvénytervezetet, amely nem zárja ki egyértelműen az abortuszt a kormányzati biztosítási tervből. Ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkerüljék az abortusz támogatását, mint „általános orvosi kezelést” – mutatnak rá az életvédő demokrata képviselők.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép