Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

VII. Kelemen
V. Ince
Több ezres tömeg vette körül a pápát a vasárnap déli Úrangyala elimádkozásakor
2009-07-21 Forrás: Vatikáni Rádió
Július 19-én, vasárnap fél 12-kor érkezett meg XVI. Benedek pápa helikoptere Scarmagno helységbe, ahol rövid látogatást tett a Péter apostol és Szent Solutore vértanú emlékét idéző templomban. Ezután autón folytatta útját Romano Canavese piemonti városka felé, amelynek főterén több ezer hívő várta.
A Szentatya megtekintette az 1843-ban épült monumentális plébániatemplomot, majd az Úrangyala elimádkozása előtt beszédet intézett a hívekhez.

„Nagy örömmel érkeztem szép városotokba, templomotokba, legközelebbi munkatársam, Tarcisio Bertone bíboros államtitkár szülőhelyére, akivel előzőleg már évekig együtt dolgoztam a Hittani Kongregációban” – mondta a pápa, majd hozzátette:

„Amint látjátok, balesetem miatt kissé korlátozva vagyok mozgásomban, de szívem tele van örömmel”. A Szentatya mindenkinek köszönetet mondott, akik közelségükről, egyetértésükről biztosították és imádkoztak érte. Ezáltal megerősítették azt az imaláncot, amely egybefűzi a világ minden részén élő híveket.

A pápa mindenekelőtt az aostai orvosoknak és ápolóknak fejezte ki köszönetét, akik nagy szakértelemmel, barátsággal és remélhetőleg sikerrel kezelték.
Köszönetet mondott az állami és egyházi hatóságoknak, illetve az egyszerű híveknek, majd Arrigo Miglio ivreai püspököt és a fogadására összegyűltek tömegét üdvözölte.

Vasárnap délelőtt a szentmisét Tarcisio Bertone bíboros mutatta be, aki gondolatait az evangéliumi szakaszhoz fűzte. Az Úr ebben arra szólítja fel tanítványait, hogy vonuljanak félre és hallgassák szavait bensőséges légkörben. A pápa is arra emlékeztette a híveket, hogy éppen az evangélium meghallgatása és befogadása alapozta meg városukat, Romano Canavese helységet, amely nevében is utal az Örök Városhoz fűződő kétezer éves kapcsolataira. A térséget már a kezdetekben vértanúk vére öntözte. Közöttük volt Szent Solutore is – mondta a pápa, megjegyezve, hogy csak most hallotta először ennek a második évszázad végén élt vértanúnak a nevét.

A pápa beszédében kitért a jelen gazdasági nehézségeire, amelyek Ivrea környékét sem kerülik el. Sok családot sújt a munkanélküliség. Ezzel a témával a Szentatya már több ízben foglalkozott, és most megjelent „Caritas in veritate” k. enciklikájában még jobban elmélyítette a témát. Annak a reményének adott hangot, hogy körlevele mozgósítja a pozitív erőket a világ megújítására.
A munkanélkülieket arra buzdította: ne csüggedjenek. A Gondviselés mindig segíti azokat, akik a jón fáradoznak, és akik az igazságosságért kötelezik el magukat. Segíti azokat, akik nemcsak saját magukra gondolnak, hanem azokra is, akik rosszabb helyzetben vannak.

A térség lakóinak nagyszülei munka hiányában kényszerültek arra, hogy kivándoroljanak. A gazdasági fejlődés azonban megteremtette a jólétet, és most mások vándorolnak ide Olaszországból és külföldről. A család és az emberi élet tiszteletben tartása, a társadalmi igazságosság iránti érzékenység, a fáradozás és áldozathozatal vállalása, a keresztény hittel való mély kapcsolat, amely a plébániai életben, főleg a szentmisén való részvételben nyilvánul meg, az ivreai lakosság valódi erejét jelentették az évszázadok során. Most is ugyanezek az értékek teszik majd lehetővé, hogy a mai nemzedék reménykedve építse jövőjét, életre keltve egy valóban szolidáris és testvéri társadalmat, amelynek minden területét, intézményét, gazdasági életét áthatja az evangéliumi lelkület.

XVI. Benedek ezután a fiatalokhoz fordult: itt is, mint mindenütt fel kell tenni a kérdést, milyen típusú kultúrát, milyen példaképeket, életstílusokat ajánl fel nekik a társadalom? Valóban olyanokat, amelyek arra bátorítják őket, hogy kövessék az evangélium és a hiteles szabadság útjait? A fiatalok tele vannak erőforrásokkal, de segíteni kell őket abban, hogy legyőzzék a könnyű és hamis utak kísértését, hogy megtalálják az igazi és teljes Élet felé vezető utat.

A Szentatya emlékeztetett rá, hogy a keresztény hagyományokban és emberi értékekben gazdag térségben számos férfi és női papi és szerzetesi hivatás virágzott, különösen a szalézi családban. A szalézi rendhez tartozó Bertone bíborost is ebben a plébániatemplomban keresztelték meg, itt növekedett olyan családban, amelyben magáévá tette a valódi hitet. Az egyházmegye sokat köszönhet Bosco Szent János fiainak és leányainak, akiknek jelenléte elterjedt már a szalézi rend Szent Alapítójának életében. Ez is bátorítsa arra az egyházmegyei közösséget, hogy egyre inkább elkötelezze magát az oktatás, a hivatások terén.

Végül a pápa a Szűzanya oltalmáért fohászkodott. A Mennybe Felvett Mária, az egyházmegye védőszentje, a keresztények segítője nagy szeretetnek és tiszteletnek örvend körükben, mint ahogy ezt a hegyekben található számos kegyhely tanúsítja.

Anyai jelenléte jelölje meg mindenki számára a remény útját és vezesse mindnyájukat, mint ahogy a csillag vezette a Napkeleti Bölcseket. A hajnalcsillag Szűzanyja őrködjön az egyházmegye lakóin a róla és a Három Királyokról elnevezett hegyről rájuk tekintve.

Az Úrangyala elimádkozása után – a programnak megfelelően – XVI. Benedek Bertone bíboros szülőházában fogyasztotta el ebédjét. A bíboros hozzátartozói köszöntötték a Szentatyát, és a ház falán emléktáblát helyeztek el, köszönetet mondva a pápalátogatás öröméért.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép