Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Január 1
Húsvét
"A legsötétebb tisói éveket idézte" - fény derül a szlovák rendőrség magyarázatára
2008-11-04 Forrás: Hírszerző
"Jó lenne hinni, hogy a rendőri intézkedés oka nem a szurkolók magyarsága volt" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a parlamentben. A kormányfő és Orbán Viktor szerint is alaposan ki kellene vizsgálni, hogy miért volt szükség, a "képeken brutálisnak tűnő" rendőri beavatkozásra. A rendészeti bizottság ülésén hozzák nyilvánosságra a szlovák rendőrség magyarázatát, hogy miért volt szükség a kemény fellépésre.
Hamarosan kiderül a szlovák rendőrség válasza, hogy miért léptek fel a magyar szurkolók ellen a szombati dunaszerdahelyi focimeccsen - legalábbis ezt mondták lapunknak az ORFK sajtóosztályán. A magyar rendőrség ugyanis még vasárnap kért írásbeli tájékoztatást a szlovák rendőrségtől, amelyet a rendészeti bizottság ülésén fognak ismertetni.

A parlamentben is téma volt egyébként a hétvégi dunaszerdahelyi botrány: a DAC és a Slovan Bratislava szombati mérkőzése során a két szurkolótábort elkülönítették, nem verekedhettek össze, de szócsata és dobálózás azért volt. A játék első negyedórájának elteltével azonban a szlovák rohamrendőrség benyomult a hazaiak szektorába, ahol a magyarok is voltak és rátámadt az emberekre. Összesen 31 embert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyar állampolgár.

A meccsre egyébként mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek". Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre. A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, és készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.

A sporteseményt követően spontán demonstrációkat tartottak a vámosszabadi határátkelőhelyen, Budapesten a Szlovák Nagykövetség előtt, illetve Békéscsabán, a Szlovák Főkonzulátusnál. Szombat este Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt szlovák zászlót égettek tüntetők.

Gyurcsány: a kérdés, mi történt pontosan?

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, jó lenne hinni, hogy nem a magyarságuk volt a szurkolók bűne. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a képeken nem látták nyomát olyan rendbontásnak, ami indokolta volna az ilyen brutális rendőri beavatkozást. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány arra vár magyarázatot, miért volt szükség erre "a képeken brutálisnak tűnő, az arányosság és a szükségesség tekintetében sok kérdést felvető" rendőri beavatkozásra.

A kormányfő ugyanakkor arra is kitért, hogy "a saját házunk táján is söpörni kell, mert az nincs rendben, hogy szlovák zászlót égetnek egy rendezvényen Magyarországon". Szerinte a magyarok is kikérnék maguknak, ha Pozsonyban égetnének magyar zászlót. A nemzetek szimbólumait gyalázni, megsérteni elfogadhatatlan, még akkor is, ha sérelem érte bármely polgárunkat - jelentette ki. Hozzátette: erre a sérelemre nem az a válasz, hogy megsértek egy másik nemzetet, helységnévtáblákat döntök ki, vagy festek át.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nagyon nem szeretné, ha Magyarország és Szlovákia jelenkori történetét szélsőségesek és radikálisok írnák, mert azt nem a többség vagy a két ország érdekei szerint teszik, hanem önző, rövidlátó, számára kiismerhetetlen emberi és politikai megfontolás alapján.

Orbán a kormánytól várja a védelmet

Orbán Viktor szerint is a "legapróbb részletekig" ki kell vizsgálni a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történteket, a parlamenti képviselőknek rá kell szorítaniuk a kormányt, hogy tegyen jelentést az ügyben a rendészeti bizottság előtt. "Magyar állampolgárokról van szó, védelmük, ügyeik tisztázása a mindenkori magyar kormány kötelessége" - jelentette ki Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy az ügyről 24 órán át nem nyilatkozott a kormány, Orbán Viktor azt mondta: a jelenlegi helyzetben inkább mentegetné a kormányt, hiszen érthető, hogy a pénzügyi válsággal vannak elfoglalva, bár azért vannak miniszterek a kabinetben, hogy ilyen helyzetben is foglalkozzon valaki a magyar állampolgárok ügyeivel.

A Fidesz elnöke szerint akárhogy is volt, ez már a múlt, a lényeg az, hogy a parlamenti képviselők "kényszerítsék ki, kérjék fel, szorítsák rá" a kormányt, hogy igenis tegyen jelentést a parlament rendészeti bizottságában, mi történt szombaton a magyar állampolgárokkal, ráadásul tömegesen Dunaszerdahelyen.

Kóka János (SZDSZ) napirend előtti felszólalásában a szombati, szlovákiai, dunaszerdahelyi rendőri fellépésről azt mondta, hogy az a legsötétebb tisói éveket idézte. Az SZDSZ frakcióvezetője hozzátette ugyanakkor: karakteresen kell fellépni a magyarországi szlovák kisebbség védelme érdekében, illetve a magyar nacionalisták határon túli provokációi ellen.

Kijelentette: akik Pilisszentkereszten "náci feliratokat" rajzolnak a házakra, azok semmivel sem jobbak, mint akik Szlovákiában teszik ugyanezt a magyarokkal szemben.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép