Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Feszület
Szent Jeromos
A vártnál négyszer több munkahely szűnhet meg - máris megbukott a jövő évi büdzsé?
2008-11-04 Forrás: Hírszerző
A bevételi oldal a legbizonytalanabb pontja a másodjára módosított, így kvázi harmadik, véglegesnek szánt jövő évi költségvetési törvényjavaslatnak. A bevételi és a kiadási számok egyaránt csökkennek, valamint a GDP-arányos államháztartási deficit is mérséklődik. A közszféra bérbefagyasztása mellett a nemzetgazdaság egészében a nettó átlagkeresetek 1,6 százalékos emelkedésével, valamint 4,5 százalékos inflációval számol a Pénzügyminisztérium (PM). Az Állami Számvevőszék szerint három-négyszer annyi munkahely szűnhet meg, mint amennyire a kormány számít.
Túl optimista lehet a jövő évi költségvetési tervezet GDP-re vonatkozó előrejelzése. A PM szerint a bruttó hazai össztermék 2009-ben egy százalékkal csökken, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) forgatókönyve szerint azonban ennél nagyobb visszaesés is elképzelhető - ahogy ezt lapunk korábban jelezte.

Hol vannak a kockázatok a jövő évi büdzsében?

Az ÁSZ elnöke szerint a foglalkoztatottak létszámának alakulása hordozza a módosított makropályával rendelkező költségvetési javaslat egyik legnagyobb veszélyét. Kovács Árpád kifejtette: a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 0,6 százaléknál jóval nagyobb, 2-2,5 százalékos csökkenés is elképzelhető a foglalkoztatottak számában.

Ez a vártnál jobban visszavetheti a személyi jövedelemadó- és járulékbevételeket, valamint a fogyasztást, ami az áfa-bevételek csökkenését, a cégnyereségek, valamint a társasági adóból és a különadóból betervezett adóbevételek csökkenését eredményezheti. Ezek a tényezők meghiúsíthatják a költségvetés bevételi oldalának teljesülését, ami miatt a 2,6 százalékra leszállított új deficitcél is elúszhat - vagy folytatódni kell a kiadások további csökkentésének.

Az ÁSZ szerint rendkívül bizonytalannak mutatkozik a külkereskedelmi forgalom jövő évi alakulása is, különösen a 3,9 százalékos exportnövekedési várakozás, mivel az európai gazdaságok 2009-ben a legjobb esetben is csak stagnálni fognak. A módosított költségvetési tervezet szerint a hazai háztartások fogyasztása 3,1 százalékkal fog visszazuhanni az import 2,4 százalékos növekedése mellett. A beruházások 0,9 százalékkal esnek majd vissza.

A pénzügyminiszter a 4,5 százalékos inflációs előrejelzést - ami a gazdaság lassulásának fényében igen meglepő - a forint gyengülésével magyarázta. Szakértők szerint azonban abban az esetben lehet ekkora az infláció, ha jövőre emelkednek a hatósági árak, a forint gyengülésének nem valószínű, hogy ilyen inflációs hatása lesz.

A makropálya új számait - melynek hátterében a közszféra bérbefagyasztása és a 13. havi bérek kifizetésének felfüggesztése, valamint a szűkülő 13. havi nyugdíjkiadások állnak - át kellett vezetni a büdzsé összes során. Ennek megfelelően csökkent az egyes minisztériumok által elkölthető előirányzat, valamint a nyugdíjalap és az egészségbiztosítási alap bevételi és kiadási oldala is.

A büdzsét magasabb kamatkiadásokkal kalkulálták: a kamatkiadások a korábban tervezett 1163 milliárd forintról 1198 milliárdra nőttek, azaz drágult az államadósság finanszírozása. A módosítások után a központi költségvetés bevételi oldala majd 190 milliárd forinttal csökkent, a kiadásokat pedig mintegy 300 milliárd forinttal fogták vissza.

Lesz plafontörvény

Egyelőre csak szóban, de megállapodtak a parlamenti pártok a vasárnap délutáni egyeztetésükön a költségvetési plafon, illetve a költségvetési tanács létrehozásáról. Az országgyűlés két hét múlva szavazhat a törvényről.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a találkozó után azt mondta: írásban azért nem tudták rögzíteni a megállapodást, mert előtte meg akarják ismerni az IMF-szerződés részleteit. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy a jövő hét elején zárt, ötpárti egyeztetésen ismertesse velük azokat. A liberális politikus szerint két hét múlva szavazhat a törvényről az Országgyűlés.

Az eddigi elképzelések szerint a jövő évre tervezett kiadási főösszeg megfelel a plafontörvény elképzeléseinek - azaz nem nagyobb az ideinél. 2010-ben és 2011-ben pedig az infláció és a gazdasági növekedés átlagának felével megegyező mértékben nőhetne a büdzsé kiadási oldala. A pártok megállapodtak a költségvetési tanács részleteit illetően is. Eszerint a büdzsét előzetesen értékelő testület tagjait a köztársasági elnök, a jegybank elnöke és az állami számvevőszék által delegált tagok alkotnák.

Továbbra sincs azonban megállapodás az MSZP által javasolt költségvetési hivatalról, aminek létrehozását az SZDSZ és a Fidesz sem támogatja.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép